I Fredriksberg finns ingen butik att vänsterprassla med

Publicerad 2023-03-23

Var illojal mot din matbutik och acceptera inte höga priser, säger riksbankschefen.

Men i Fredriksberg i södra Dalarna finns bara en butik. Utan den dör byn.

– Det känns som att de sitter i storstan och ger råd till dem som bor där, men de glömmer oss som bor på landet.

Sedan Lars och Margaret Öberg flyttade till Fredriksberg i södra Dalarna i början av 70-talet har mycket förändrats. Industrierna som bland annat tillverkade papper, stålfjädrar och tapeter har lagt ned och byns 3 000 innevånare har blivit ungefär 600. Om man räknar med småbyarna runt omkring. Det syns inte minst i skolan där Lars var rektor och Margaret förskollärare fram till pensionen.

– De är ungefär 50 elever, det var 200 på vår tid. Det blev så när landstingets tvätt la ned. Det var en stor smäll den gången. Där jobbade uppåt 75 personer, säger Lars.

”Konsum” är byns mittpunkt

Men trots stora förändringar finns en konstant. Den lilla coopbutiken - eller Konsum som man fortfarande kallar den i Fredriksberg - är byns sociala nav.

– Det är en väldigt bra butik med trevlig personal. De ställer upp med allt och gör ett jättefint jobb. Det är där man träffas. Det var därför vi var lite sena till intervjun. Vi träffade på bekanta när vi gick förbi och det pratades på alla håll och kanter, säger Lars.

Ett av de stora diskussionsämnena - både utanför butiken och i den lokala PRO-föreningen där bägge är engagerade - är priserna.

– Frukt och grönt, kaffe, bröd, smör och ost. Allting har ökat. Det är svårt att säga procentsiffra. Men vissa saker har säkert gått upp med 40–50 procent, säger Margaret.

Lars och Margaret Öberg.

För att bekämpa inflationen behöver alla ta sitt ansvar. Det är viktigt att jämföra priser, gå till andra butiker och handla där det är billigast. På så sätt tvingar man matjättarna att sänka priserna. Det har varit beskedet från riksbankschefen Erik Thedéen. Men ska man dra sitt strå till inflationsstacken i Fredriksberg blir det dyrt. Och omständligt.

– Bussen till Ludvika går några gånger om dagen. Dit är det sex mil. Den går inte så ofta, så det tar hela dagen. Tar man bilen med dagens bensinpriser tappar man allt man skulle ha sparat, säger Lars.

– Det känns som att de sitter i storstan och ger råd till de som bor där, men de glömmer oss som bor på landet.

Utan butiken dör byn

Dessutom tycker paret att man glömmer något i huvudstaden. Utan butiken dör byn. Man har redan kämpat för att behålla lokal service. När macken la ned togs den över av två bybor, en annan tog över kiosken. På så sätt behölls ett levande samhälle.

– Att stötta butiken är jätteviktigt, annars kommer den kanske inte kunna vara kvar. Vi har ju läst om byar här omkring i Dalarna där butiken har lagt ned. Då får alla längre resor. Tänk på dem som har svårt att köra bil eller inte har någon, hur ska de klara sig?, säger Lars.

Riksbankschef Erik Thedéen.

Bamsiga smörgåstårtor

Några år efter att industrierna vridit om nyckeln öppnade skidresorten Säfsen utanför Fredriksberg – en favorit bland många barnfamiljer och byns största arbetsgivare. Utan turisterna hade butiken nog inte överlevt, tror paret. Men det klagas bland besökarna på de höga priserna och en del lokala företagare har börjat ta turen in till Ludvika eller Hagfors.

– Vi pratade med en utanför butiken tidigare i dag. De driver catering och levererade smörgåstårtor till oss på PRO. Fem stora bamsiga. Då åkte de till Ludvika och handlade. Det blir för dyrt annars, säger Margaret.

Vill se stöd

Men i stället för att slå ut ”Konsum” genom att åka till konkurrenterna tycker paret att politikerna borde hitta någon annan lösning för att hjälpa glesbygden.

– Ja, jag vet inte om vi har någon dundermedicin, men mer stöd till glesbygden. Det är nog nödvändigt för de här butikerna. Jag vet inte hur de klarar det här med ökade elkostnader. De måste ha frysar och kylar igång. De gissar jag drabbar dem ganska ordentligt.

Under tiden kämpar byborna på för att behålla sin butik. Men varukorgen ser lite annorlunda ut.

– Gurkor och tomat har blivit för dyra, så det har vi dragit ned på. Men morötter och frysta grönsaker är fortfarande relativt billigt, säger Margaret.

Följ ämnen i artikeln