Katter äter miljoner fåglar – även hotade arter

Publicerad 2023-12-17

Katter äter fler arter än vi kanske tror – och deras menyval kan ställa till det ordentligt i naturen, enligt en ny studie.

Somligt av det som slinker ner förvånade forskarna.

Hemma kan den vara kelig och slö i soffan – ute om nätterna förvandlas den till en hänsynslös jägare. Men vad står egentligen på våra katters meny när vi inte ser?

Det har ett forskarlag från flera länder nyligen gått till botten med i en global studie, som publicerats i tidskriften Nature Communications.

Resultatet: Katter världen över mumsar i sig inte mindre än 2 084 olika arter – merparten fåglar, reptiler och däggdjur. Bland de populäraste bytena finns husmus, kanin och gråsparv, liksom den i Sverige vanliga brunråttan.

Katten är en effektiv jägare. Arkivbild.

Flera hotade arter

En hel del av arterna som enligt studien slinker ner i kattmagarna är hotade. Totalt 374 av arterna klassas som att de har en osäker framtid i någon mån, och en del är rentav akut hotade.

Några exempel är grön havssköldpadda och fågeln Hawaiilira som häckar i Hawaii.

Forskarna menar att katter verkar vara extrema allätare och att det är viktig kunskap för att ”förstå hur de påverkar ekosystem och för att utveckla lösningar”.

Den nya studien är en sammanställning av tidigare forskning på området och omfattar katter både med och utan ägare.

Groddjur och insekter

Något som överraskade forskarna var att relativt många groddjur och insekter ingick i kosten.

”Vår studie belyser rovdjursvanorna hos en av världens mest framgångsrika och mest utbredda invasiva rovdjur”, skriver forskarna, som tror att siffrorna de fått fram är i underkant.

I Sverige uppskattas att det finns över en miljon katter och enligt beräkningar som gjorts tror man att de varje år dödar uppemot, eller kanske till och med fler än, 15 miljoner småfåglar.

Följ ämnen i artikeln