Rekordtillslaget: hittade 5,7 ton kokain i bananer

Petter Larsson

Publicerad 2024-02-23

Brittiska polisens rekordtillslag där kokainet hittades i bananlasten.

Fruktcontainern var full med knark.

I bananlasten hittade brittiska tullen 5,7 ton kokain – vilket är ett rekordtillslag.

– Det skickar ett tydligt budskap till brottslingar att de kommer att gripas, säger Tom Pursglove, Storbritanniens minister för migration och gränser.

Det såg ut som en container med frukt. Men i bananerna som skeppats från Sydamerika hittade brittiska tullen det största drogbeslag man någonsin gjort.

I bananfrakten, som skulle till tyska Hamburg, fanns 5,7 ton kokain.

Drogerna, som hittades i Southamptons hamn den 8 februari, har ett gatuvärde på uppemot sex miljarder kronor, skriver Independent.

Det tidigare rekordet sattes också i Southampton, för två år sedan, när man hittade 3,2 ton på en bogserbåt.

”Enormt slag mot gängen”

Chris Farrimond, chefen för brittiska polismyndigheten NCA, sa att det rekordstora beslaget skulle utgöra ett ”enormt slag” mot de inblandade internationella organiserade grupperna – och snuva dem på stora vinster.

– Även om destinationen för leveransen i detta fall var kontinentala Europa så tvivlar jag inte på att en betydande del skulle ha återvänt hit till Storbritannien och blivit sålt av brittiska kriminella gäng, säger Chris Farrimond till Independent.

– NCA riktar in sig på internationella nätverk, uppströms och utomlands, och avbryter och avvecklar dem i varje steg. Ett internationellt brottsbekämpande samarbete är avgörande för detta uppdrag.

Tom Pursglove, Storbritanniens minister för migration och gränser, säger att han är tacksam för tillslaget.

– Det skickar ett tydligt budskap till brottslingar att de kommer att gripas. Våra gränsstyrkor fortsätter att arbeta obevekligt för att skydda våra gränser och garantera allmänhetens säkerhet och trygghet, säger han enligt Independent.

Följ ämnen i artikeln