Robert, 73: ”Hela gatan är full av bös”

Publicerad 2024-02-12

GÖTEBORG. En tung lukt från jättebranden på Liseberg har lagt sig över stora delar av centrala Göteborg.

Boende uppmanas stanna hemma – och stänga dörrar och fönster.

– Jag är lite nojig så det här är en försiktighetsåtgärd, säger Hanna Kjellgren som tagit på sig och dottern Majken, 4, munskydd.

I stadsdelen Johanneberg strax väster om Liseberg syns den enorma rökutvecklingen från jättebranden på nöjesfältets vattenland. En gråsvart tjock rök reser sig över hustaken.

Plastskräp ligger längs med gatorna och enstaka vita bilar har fått fläckar av sot. Gatorna är folktomma – ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) har utfärdats, där grannar uppmanas hålla sig hemma och stänga dörrar och fönster.

– Fy alltså, det är plast och elände, och hela gatan är full av bös som lossnat och landat på bilarna, säger Robert Olsen, 73.

 Robert Olsen, 73.

Robert Olsen bor i grannstadsdelen Örgryte, som ligger på andra sidan Liseberg. Därifrån såg han tidigare under morgonen hur jättebranden slog mot det nybyggda vattenlandet Oceana.

– Jag har tittat på förödelsen, det är bara skelett kvar av dessa rör. Det är väldigt tråkigt.

Planen har varit att Oceana, som alltså är Lisebergs nya vattenland, ska öppna till sommaren.

– Det är många som har sett fram emot att åka i de här rutschkanorna och så. Liseberg är nog inte helt nöjda, säger Robert Olsen.

Gatan utanför Liseberg är avstängd.

”Luktar inget vidare”

Larmet om en stor brand och kraftig rökutveckling från Liseberg kom till räddningstjänsten Storgöteborg vid 10-tiden på måndagsförmiddagen. Sedan dess har mellan 30–40 personer varit i tjänst i släckningsarbetet på plats.

Snöblandat regn faller över Göteborg, och byggnadens ovanliga konstruktion gör att arbetet på plats medför vissa komplikationer.

– Det är en dynamisk brand med mycket plaster och dylikt, och sen är det en hög byggnad med olika nivåer, säger Klas Lüppert, som är presstalesperson på plats för räddningstjänsten.

På videoklipp som visar tillfället då branden bröt ut hörs en smäll som från en explosion. Räddningstjänsten vet ännu inte vad som har orsakat branden.

– Det får senare utredningar tala om, det är inget jag vet ännu, säger Klas Lüppert.

Klas Lüppert, presstalesperson för räddningstjänsten.

Hanna Kjellgren, 35, som bor i Johanneberg, fick meddelande från förskolan om att dottern Majken, 4, behövde hämtas. Nu är hon tillsammans med dottern på väg från hemmet.

– Vi ska hämta storebröderna på skolan och åka till mormor och morfar, säger Hanna.

En tung och tjock lukt av bränd plast ligger tät över stadsdelen. Många täcker sina ansikten med halsdukar. Hanna och Majken har tagit på sig engångsmunskydd.

– Jag är lite nojig så det här är en försiktighetsåtgärd. Jag vet inte hur jag skulle beskriva lukten, men ja, inte riktigt brandrök utan snarare plast skulle jag säga, säger Hanna.

Robert Olsen, 73, håller med:

– Det luktar verkligen inget vidare, men det är inte konstigt för det är ju plast. Det ser ut som att presenningar fattat eld och sen har flagorna farit i luften och landat längs gatan här.

Hanna Kjellgren, 35, med dottern Majken, 4.

”Tragiskt för göteborgarna”

Uppmaningen till allmänheten om att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation ligger kvar tills räddningstjänst och polis meddelar att annat gäller.

– Det är mycket plaster från den här branden och det är inte hälsosamt att andas in. Så vi upplyser tredje man om det här, lyssna på radion, stäng fönster och dörrar och var inte nyfiken och kom hit. Det är inte hälsosamt, säger presstalesperson Klas Lüppert.

Räddningstjänsten räknar med att ha närvaro på platsen under lång tid under måndagen.

– Vi kommer vara här i många timmar innan vi kan säga att vi har full koll, säger Klas Lüppert.

Han avslutar:

– För göteborgarnas del känns det tragiskt att se den här platsen, en helt ny byggnad, delvis brinna ner. Det är ingen rolig syn.