L kräver ändring i pandemilag

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-08-27

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.

Liberalerna vill inte att regeringen ska få införa deltagartak och begränsa öppettider.

Partiet kräver ändringar i förslaget på förlängd pandemilag.

Den tillfälliga pandemilagen ger regeringen befogenheter att införa restriktioner för att förhindra smittspridning. Den upphör att gälla 1 oktober.

Regeringen vill dock förlänga lagen med ytterligare fyra månader, för att snabbt kunna återinföra restriktioner, om smittspridningen tar fart.

Flera riksdagspartier, inklusive Liberalerna (L), vill bara förlänga lagen med två månader i taget.

Stora inskränkningar

L kräver nu även ändringar i lagens innehåll. L-ledaren Nyamko Sabuni anser att befogenheter att införa deltagartak och begränsa öppettider kan leda till för stora inskränkningar i grundläggande friheter.

– De var proportionerliga då när vi antog dem, säger hon.

– Nu är läget annat.

Sabuni pekar på att många nu är vaccinerade och situationen i vården hanterlig.

L accepterar dock att man behåller möjlighet att införa krav på avstånd mellan besökare.

– Människor ska få träffas i stora grupper, men arrangörer har ansvar på sig att se till att distans mellan deltagare hålls, säger Sabuni.

Visst avstånd

Hon säger ja till befogenheter att införa regler om ett visst antal kvadratmeter per besökare eller ett visst avstånd mellan sällskap på restaurang.

– Distansering är den mest effektiva och träffsäkra smittskyddsåtgärden, inte att begränsa människors rätt att demonstrera, religiösa sammankomster eller att bestämma att restauranger inte ska få servera alkohol efter klockan 20.

TT: Litar du inte på att regeringen använder möjligheten att införa deltagartak på ett proportionerligt sätt?

– Jag kan lita på den här regeringen, men jag vet inte vad för framtida regeringar som kommer. Det är alltid viktigt att skydda grundlagen och de rättigheter som finns i den, säger Sabuni