MH-mystiken tätnar: Osäkerhet kring funnen vinge

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 43 | Foto: AP
30 juli hittades delar av vad som senare visade sig vara MH370 på ön Reunion.

En flygplansdel hittades i Indiska oceanen i slutet av juli – Malaysias premiärminister slog fast att den kom från det försvunna MH370.

Nu kommer den nya vändningen:

Franska experter har inte kunnat koppla ihop den hittade vingen med det försvunna planet.

För en månad sedan så hittades en del av en flygplansvinge på ön Le Réunion i Indiska oceanen och hoppet tändes för alla anhöriga till de som försvunnit med Malaysia Airlines-planet MH370.

Snabbt slogs det också fast att flygplansvingen kom från ett plan av samma typ som det försvunna – ett Boeing 777 – och en vecka efter fyndet förkunnade Malaysias premiärminister Najib Razak i ett uttalande att delen kom från MH370.

Han fick dock mothugg av den franska utredaren Serge Mackowiak som leder undersökningen av delen. Han menade att ytterligare tester krävdes innan man kunde vara säker.

Svar från de utökade analyserna skulle levereras inom ett par dagar.

Saknas viktig bricka

Det gick flera dagar, veckor. Nu har det snart gått en månad och ännu har man inte kunna bekräfta att vingen kommer från MH370.

Anledningen är att man inte kunnat hitta ett serienummer som ska finnas på en vingklaff som sitter på vingen, berättar en källa nära utredningen för CNN.

Den bricka som numret ska finnas på saknas helt och hållet. Dessutom har spår av underhållsarbete som Malaysia Airlines utför på sina flygplan inte kunnat matchas med de som finns på den funna vingen, rapporterar New York Magazine.

Men om vingen inte kommer från MH370 står utredare och flygexperter inför ännu ett mysterium. Det försvunna flygplanet är det enda av typen Boeing 777 som saknas, så var den nu upphittade vingen kommer från vet man i så fall inte.

Största sökinsatsen någonsin

MH370 lyfte den 8 mars från Kuala Lumpur mot Peking. Flygplanet kom aldrig fram och tillsammans med 227 passagerare och tolv besättningsmän försvann det spårlöst.

Sökandet efter MH370 är det största i historien med 26 länder som deltagit. Gigantiska havsområden har genomsökts men inga fynd som gjorts har kunnat kopplas till planet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN