Bekräftat: Delen kommer från MH370

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 45

Den flygplansdel som hittades på ön Réunion i Indiska oceanen förra veckan kommer från det försvunna planet MH370.

Det bekräftade Malaysias premiärminister Najib Razak vid en presskonferens på onsdagen.

– Vi har nu fysiska bevis som visar att MH370 kraschade i södra Indiska oceanen, precis som jag konstaterade den 24 mars i fjol.

Vid en presskonferens på onsdag kväll, svensk tid, bekräftade Najib Razak att de flygplansdelar som hittats kommer från det försvunna planet.

– Det är 515 dagar sedan planet försvann, och det är med tungt hjärta som jag berättar att ett expertteamet har bekräftat att delarna som hittades på Réunion är från MH370, säger Razak.

Det var i onsdags förra veckan som några strandstädare hittade en del av en flygplansvinge på stranden i Réunion. Tidigt konstaterades vingdelen komma från en Boeing 777, samma flygplanstyp som MH370. Delarna flögs sedan till Frankrike för vidare analys.

Franska myndigheter uppgav senare vid en separat presskonferens att det är "väldigt troligt" att delen kommer från MH370, men att det inte är helt bekräftat ännu.

Fyndet en pusselbit i mysteriet

Premiärminister Razak konstaterade på onsdagens presskonferens att fyndet är en pusselbit för att ta reda på vad som hände med flygplanet.

– Vi har nu fysiska bevis som visar att MH370 kraschade i södra Indiska oceanen, precis som jag konstaterade den 24 mars i fjol.

Fortfarande återstår arbetet med att reda ut vad som egentligen hände med planet.

– Jag kan försäkra er att den malaysiska regeringen är fast besluten att ta reda på sanningen, sa Razak vid presskonferensen.

”Vill uttrycka våra djupaste sympatier”

MH370 var på väg från Kuala Lumpur till Peking när det försvann spårlöst den 8 mars 2014. 227 passagerare och tolv besättningsmän fanns ombord på planet.

Sökarbetet som sedan följde blev det största i historien. 26 länder deltog i arbetet och sökte av en gigantisk yta från Sydkinesiska havet till Indiska oceanen.

Under onsdagen uttalade sig även flygbolaget Malaysia Airlines om nyheten.

"Familjemedlemmar till passagerare och besättning har informerats, och vi vill uttrycka våra djupaste sympatier till de drabbade", skriver företaget i ett pressmeddelande enligt BNO News.

Publicerad:

LÄS VIDARE