Säljer sex på hvb-hem – personalen vet om det

Publicerad 2015-11-18

Barn boendes på Ersta flickhem har sålt sex under flera års tid – och personalen vet om det.

Det kan SVT:s Uppdrag granskning avslöja i dag.

Flickorna har sålt sina kroppar i utbyte mot pengar, cigaretter och värktabletter.

Emma var 14 år när hon flyttade hon in på Ersta flickhem, söder om Södertälje. Hemmet är till för traumatiserade flickor, bland annat för tjejer som utsatts för sexuella övergrepp. Hemmet skulle hjälpa henne men i stället började hon sälja sex till män i utbyte mot pengar, cigaretter och huvudvärkstabletter.

– Det var ju så öppet. Man kunde gå hur man ville och så kunde man säga att man ”går på promenad” och så gick man ”på promenad” och ingen frågade mer eller mindre, säger hon i Uppdrag granskning.

Det är inte bara Emma som sålt sex på hvb-hemmet. Uppdrag granskning har talat med tolv tjejer som bott på Ersta flickhem under de senaste åren. Av dem säger hälften att att de sålt sex under tiden de bott på hemmet. Flickorna säger att prostitutionen var en del av vardagen på flickhemmet, och att personalen visste om att det hände.

”Sålt sig – för 20 Ipren”

Cheferna på hvb-hemmet säger att personalen endast fått kännedom om att flickor sålt sina kroppar vid enstaka tillfällen.

– Jag kan tala för det senaste året och då vet jag med säkerhet att det varit två eller tre gånger där vi varit inblandade, säger Mary Slevin Sax, enhetschef på Ersta flickhem, till Uppdrag granskning.

Emmas journaler, som UG tagit del av, kan dock avslöja att personalen vid upprepade tillfällen fått reda på att män köpt sex av henne. Emma har också själv vid flera tillfällen berättat för personalen att hon sålt sig.

I en journalanteckning står det att Emma ”varit uppe vid vägen och träffat en man som hon sålt sig till för ca 20 ipren”.

Det finns liknande anteckningar i andra barns journaler. Om en flicka står det att hon uppgett att en man betalat henne 2 000 kronor och sedan ”ägt henne för att ha sex”.

Sexköpen har vid flera tillfällen ägt rum på en möbelaffärens parkering, ungefär 300 meter från Ersta flickhem. Enligt Uppdrag granskning kallas platsen för ”pedofilstället” av flickorna på hvb-hemmet.

Ändrar sitt svar

Hvb-hemmet är en del av den ideella föreningen Ersta diakoni. Stefan Nilsson är direktor (att likställa med VD) i föreningen. Till UG säger han först att sexköpen ägt rum innan Ersta bytte ut sin ledning i februari 2014. Men Uppdrag granskning kan visa att det inte stämmer utan att flera flickor har sålt sig under våren, sommaren och hösten 2014. När UG påtalar det för Stefan Nilsson har han ett annat svar.

– Det har hänt, eller det har funnits misstankar om att flickor har sålt sig även under den här tiden men det vi har gjort är att vi har följt våra rutiner och kontaktat socialtjänsten och flickorna har skrivits ut från hemmet, säger han då.

Fotnot: Uppdrag granskning: På promenad sänds onsdag 20.00 i SVT1

Följ ämnen i artikeln