Bara en kan vinna valet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-14

...men båda två kan hitta ammunition i sifferhavet

I dag smäller det.

Med valet bara 36 dagar bort går kampen om väljarna in på slutvarvet.

I fokus: jobben.

I morgon är det exakt fem veckor kvar. Sent den 19 september vet vi om det blir fyra år till med Fredrik Reinfeldt eller om Mona Sahlin tar över i Rosenbad.

Men redan i dag sparkar valrörelsen i gång på allvar med Reinfeldts sommartal. I morgon är det Sahlins tur. Båda talar på Södermalm i Stockholm.

Sedan följer valupptakter, valmanifest, SVT:s partiledarutfrågningar för att sista veckan före valet explodera. Då blir det nästan dagligen debatter och dueller i de stora tv-kanalerna.

Skillnaden mellan blocken är kanske inte fullt lika stor som de själva vill påskina. Men självklart finns olikheter och det är dem som valdebatten handlar om.

I intervjun här ovan pekar Fredrik Reinfeldt (M) ut regeringsdugligheten som valets viktigaste fråga. Mona Sahlin (S) anser att det är jobben.

I själva verket är det två sidor av samma mynt. För den som regerar landet på ett dugligt sätt står självklart sysselsättningen överst på dagordningen eftersom det är jobben vi alla lever av. De är förutsättningen för vårdplatser, a-kassa och tågräls och annat som partierna vill satsa på.

”Bara ett arbetarparti kan klara jobben”, hävdar Moderaterna kaxigt på sina valaffischer. ”406 000 arbetslösa vill inget hellre än att rycka in”, påstår Socialdemokraterna som så sent som i går kom med ett nytt förslag mot arbetslösheten – praktikplatser för ungdomar befriade från arbetsgivaravgifter.

Men hur ser facit ut efter fyra år med alliansen? Om man jämför SCB för juni 2006 med samma månad i år är utvecklingen dyster. Siffrorna gäller sysselsättningen i åldrarna från 15 till 74 år, det internationellt använda måttet.

Arbetslösheten har ökat med 67 000 personer.

Arbetslösheten bland unga mellan 15 och 25 år har vuxit med 33 000.

De som varit utan jobb i minst sex månader har blivit 74 000 fler.

Däremot har sysselsättningen, de som jobbar, ökat med 114 000 personer.

Båda sidor hittar alltså passande ammunition i sifferhavet.

Mona Sahlin kan med fog hävda att arbetslösheten ökat. Trots att alliansen 2006 lovade att minska utanförskapet och stimulera arbete, bland annat med sänkta skatter.

Reinfeldt kan säga att sysselsättningen ökat – trots finanskrisens ekonomiska tvärstopp. Och att arbetslösheten nu sjunker snabbare än man tidigare trodde.

Valet är ditt – och du har fem veckor på dig att bestämma dig.