Åkare dog i spåret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-21

62-åring segnade ned i Kortvasan

Sju kilometer från mål segnade 62-åringen ner i skidspåret.

Trots att läkare snabbt skyndade till gick hans liv inte att rädda.

Sannolikt drabbades mannen av en hjärtinfarkt.

Tung inledning Kortvasan inledde i går Vasaloppsveckan. De 6 447 på startlinjen hade ett tufft före. Mot slutet på det tre mil långa loppet segnade en av åkarna, en 62-årig man, ned och avled.

Vasaloppsveckan inleddes i går med Kortvasan, ett tremilslopp mellan Oxberg och Mora. 6 447 personer kom till start i det tuffa föret.

– Det var riktigt hårda förhållanden med nysnö i spåret. Det var lätt att gå på lite för hårt, säger racerföraren Mattias Ekström som åkte i en tidig startgrupp och inte märkte något av dödsfallet.

Från Filipstad

Den 62-årige mannen, hemmahörande i Filipstad, sjönk ihop strax efter Eldris, sju kilometer från mål. Han fick omgående professionell hjälp av både läkare och sjuksköterska som åkte i samma klunga.

– De påbörjade hjärt- och lungräddning ganska snabbt, säger tävlingsläkaren Ulf Hållmarker.

Samtidigt larmades Vasaloppets egen sjukvårdspersonal ut på skoter. Efter 10-15 minuter var de framme hos den medvetslöse mannen och försökte rädda hans liv med defibrillator och adrenalinsprutor.

– De jobbade med honom i 45 minuter innan han dödförklarades av läkare. Orsaken vet vi inte förrän efter helgen, men allt tyder på att det var hjärtat, säger Ulf Hållmarker.

Spelade det tunga föret någon roll?

– Den fysiska ansträngningen blir högre när det är nysnö. Men jag tror inte det hade någon avgörande betydelse. Vi ser inget sådant samband i statistiken.

Rådgör med läkare

Inklusive 62-åringen har minst 14 personer dött under Vasaloppet sedan 1970. Det är ungefär en på 50 000 åkare, enligt Ulf Hållmarker.

– Det råd vi brukar ge är att den som inte känner sig frisk eller går på mediciner ska rådgöra med sin läkare. Men 62-åringen var enligt vår information fullt frisk och hade genomfört flera träningspass före loppet.