FN-sändebudet träffade juntaledaren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-10-02

Generalen tog emot till slut – sedan träffade sändebudet Suu Kyi igen

Efter flera försök har FN-sändebudet Ibrahim Gambari till slut träffat generalen som håller Burma i ett järngrepp.

Bara några timmar senare mötte han oppositionsledaren Aung Sun Suu Kyi en andra gång.

Efter det återvände FN:s specielle sändebud till New York.

Målet för FN:s utsände har sedan han kom till Burma i lördags varit att bland annat få träffa den mäktige juntaledaren, general Than Shwe, för att framföra FN:s uppmaning om vikten av demokrati i Burma.

Generalen har hållit sig undan, till i dag, då Gambari äntligen fick träffa honom och en rad andra ledare i militärjuntans nya huvudstad Naypyitaw, bekräftar en talesman för FN.

Enligt exilburmeser ingick andremannen arméchefen general Maung Aye och tredjemannen general Thura Shwe Mann i gruppen.

Mötet varade i en dryg timme och samtalet kretsade kring situationen i Burma, uppger en talesman för FN i ett kort pressmeddelande.

Det blev tredje gången gillt för Gambari, som anlände i lördags med uppgift att träffa alla parter i Burma inklusive diktatorn och hans andreman, arméchefen general Maung Aye. Generalerna har nobbat två försök till möten sedan dess.

Oväntat andra möte

Efter mötet med generalerna flögs Gambari till Rangoon för ett oväntat nytt möte med oppositionsledaren Aung Sun Suu Kyi. Det mötet skedde bara några timmar efter mötet med toppgeneralerna i juntan, uppger AP.

– Det här är ett väldigt positivt tecken. Vi hoppas att arbetet med att försöka hitta en nationell försoningsprocess har startat, säger en anonym asiatisk diplomat till AP.

Enligt en talesman från FN var Gambaris uppgift att be generalen att ”upphöra med att trycka ner fredliga protester, släppa de tillfångatagna och att gå mot demokratiska reformer, mänskliga rättigheter och nationell försoning,” uppger BBC.

Förts bort från klostren

Den officiella siffran över antalet döda är tio.

Obekräftade uppgifter talar om hundratals döda, kanske fler.

Dessutom har ett okänt antal tusen fängslats och många skadats, misshandlats och torterats.

Ödet för de rödklädda munkarna som till en början ledde upproret är inte känt. De har förts bort från sina kloster och hålls fångna på flera håll. Döda och svårt misshandlade munkar har hittats och vittnen beskriver hur militär torterat och dödat ledande munkar i kloster.

Militären har styrt Burma sedan 1962 och den nuvarande juntan har suttit vid makten sedan det senaste upproret 1988, då flera tusen personer mördades av regimen.