Iraks armé tar kontroll över ännu en stad

Publicerad 2017-10-17

Tusentals människor återvänder till Kirkuk efter att Iraks armé och shiamiliser tog kontroll över staden från kurder i går.

Samtidigt har den irakiska militären intagit nästa stad – Sinjar, där tusentals yazidier dödades av terrorgruppen IS 2014 – utan någon strid, enligt människor på plats.

– Kurdiska styrkor lämnade omedelbart, de ville inte strida, säger Masloum Shingali, från en yazidisk milisgrupp, till AP.

Efter att irakiska soldater och regeringstrogna shiamilisgrupper i går tog kontrollen över viktiga institutioner i den oljerika staden Kirkuk, som varit i kurdiska styrkors händer under lång tid, återvänder nu tusentals människor från flykten.

Rapporterna kommer från medier som befinner sig på plats i den omtvistade staden.

Flera familjer kom med bilar, fullpackade med det viktigaste tillhörigheterna, enligt ABC News.

”De ville inte strida”

Samtidigt fortsatte irakiska militärer, tillsammans med miliserna, att inta nästa stad som kurder kontrollerat, i den offensiv som regeringen nu inlett. I den norra staden Sinjar, som blev ökänd 2014 när terrorgruppen IS dödade tusentals yazidier och kidnappade kvinnor och flickor som sexslavar, vajade under morgonen den irakiska flaggan, rapporterar Washington Post.

Enligt stadens borgmästare är det nu den shiadominerade miliskoalitionen PMU som kontrollerar Sinjar.

– Kurdiska styrkor lämnade omedelbart, de ville inte strida, säger Masloum Shingali, från en yazidisk milisgrupp, till nyhetsbyrån AP.

”Struntar i”

Det var ungefär två år sedan som den kurdiske presidenten Massoud Barzani höll en presskonferens om att Sinjar hölls av kurder, efter IS barbariska intåg. Han lovade då att ingen annan flagga än den kurdiska skulle vaja över Sinjar.

De kurdiska peshmergastyrkorna ska ha dragit sig tillbaka under natten mot tisdag, och då ersatts av den Bagdadvänliga yazidiska milisen Lalish Force.

– Jag struntar i vem som kontrollerar staden, om det är peshmerga eller irakier, det vi bryr oss om är att leva i fred och att vara skyddade, säger Sinjarbon Elias Sinjari över telefon till Washington Post

Han fortsätter:

– Alla säger att de bryr sig om Sinjar, men ingen har gjort något för oss. Vi är bara något de använder när de behöver, sedan kastas vi iväg.

Följ ämnen i artikeln