Hustru till skjuten man släpper dramatisk video

Uppdaterad 2016-09-25 | Publicerad 2016-09-24

43-årige Keith Scott sköts i tisdags ihjäl av polis i Charlotte, North Carolina. Ännu en skjutning som fick invånare att ge sig ut på stadens gator och protestera mot polisvåldet mot svarta amerikaner.

Hans hustru Rakeyia Scott fångade minuterna innan dödsskjutningen med sin mobilkamera – en dramatisk video som nu offentliggjorts.

Rakeyia Scott tillsammans med sin man Keith Scott.

– Skjut honom inte! Skjut honom inte! Han har inget vapen, hörs Rakeyia Scott säga till polisen upprepade gånger på den mobilfilm som hon själv spelade in och som familjen till nu avlidne Keith Scott släppt.

Samtidigt skriker en polisman enligt CNN upprepade gånger till hennes man att han ska ”släppa vapnet”.

Rakeiya Scott säger också att han lider av en hjärnskada. En skada han enligt familjen ådrog sig i samband med en motorcykelolycka i fjol.

”Fler frågor än svar”

Flera skott hörs avslossas varpå Rakeyia Scott utbrister ”Sköt ni honom?”, och sedan tillägger att det är bäst för polisen att han inte är död.

Hustruns två minuter och sexton sekunder långa video, som publicerades på fredagen, är det första bildmaterialet som släppts relaterat till skjutningen, vilken orsakade flera dagar av våldsamma protester mot polisvåld i Charlotte.

Videon visar inte själva skjutningen men upprinnelsen till den och sekunderna efteråt. Den besvarar därmed inte den i sammanhanget avgörande frågan om Keith Scott faktiskt hade ett vapen, vilket polisen vidhållit. Men videon sätter nu press på polisen, som hittills vägrat offentliggöra sin egen videoinspelning från dödsskjutningen.

Scotts närmast sörjande har fått se polisens inspelningar. Familjemedlemmarna säger att det har lämnat dem med ”fler frågor än svar”.

Bevis hittade på vapnet

Stadens polischef Kerr Putney uppger att den inte definitivt visar att 43-åringen höll i ett vapen. Samtidigt har bevis säkrats från ett vapen som hittades på platsen där Keith Scott sköts till döds av polis, rapporterar CNN. Det ska röra sig om fingeravtryck, DNA och blod på vapnet som matchar offret. Men familjen fortsätter att uppmana de lokala myndigheterna att släppa sina videoinspelningar från händelsen.

På fredagen uppgav Putney enligt CNN att polisens videomaterial kommer att släppas så småningom. I ett uttalande senare under dagen säger Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton att polisen borde släppa sina inspelningar ”utan dröjsmål”.
”Vi måste säkra rättvisa och arbeta för att överbrygga klyftor”, twittrar Clinton.

Det finns ingen fullständig, offentlig statistik över hur många personer som varje år skjuts ihjäl av amerikansk polis. Men enligt tidningen Washington Posts sammanställning av dödliga polisskjutningar har 708 hittills skjutits ihäl av polis i USA under 2016. Enligt TT var nästan hälften, 324 personer, av dessa vita och ungefär en fjärdedel, 173 personer, svarta.

Svarta medborgare är kraftigt överrepresenterade dödsoffren, sett till att de utgör 13 procent av befolkningen.

Följ ämnen i artikeln