Nya protester efter dödsskjutningar i USA

Publicerad 2016-09-23

För tredje natten i rad protesterade boende i Charlotte mot polisvåld.

Borgmästaren beordrade att utegångsförbud skulle råda från midnatt, lokal tid – men demonstranterna vägrade lyda.

Polisen har skjutit tårgas och avlossat gummikulor mot demonstranter som blockerade en motorväg, uppger AFP.

Tusentals människor har för tredje natten i rad tagit sig ut på gatorna i Charlotte, North Carolina, efter att två dödskjutningar av afroamerikaner på nytt rört upp känslor och orsakat debatt i USA.

Flera av dem som protesterar under torsdagens mer fredliga demonstration har gått runt fängelset i Charlotte samtidigt som de intagna svarat genom att blinka med lamporna i sina celler. Stora folksamlingar har ropat ”release the tapes”, (”släpp videon”), från dödsskjutningen av 43-årige Keith Lamont Scott.

Trotsade utegångsförbud

North Carolinas guvernör Pat McCrory har kallat in nationalgardet samtidigt som han utlyst undantagstillstånd. Under torsdagen skrev borgmästaren i Charlotte, Jennifer Roberts, dessutom under ett utegångsförbud som trädde i kraft vid midnatt, klockan 06 svensk tid.

Men strax innan utegångsförbudet skulle träda i kraft utbröt nya oroligheter. Enligt AFP sköt polisen i Charlotte tårgas och avlossade gummikulor mot demonstranter som blockerat en motorväg.

Insatsen ledde till att demonstranterna flydde platsen.

Efter midnatt höll sig demonstranter fortfarande ute på gatorna och trotsade därmed utegångsförbudet, uppger AFP. Men nattens demonstrationer var förhållandevis lugna, och tidigt fredag morgon la sig lugnet över staden.

Under onsdagen däremot var protesterna våldsamma. Nio demonstranter och två poliser skadades och 44 personer greps. En 26-årig sköts i huvudet under demonstrationerna, hans skador var så svåra att han avled under torsdagen, rapporterar flera medier. Enligt uppgift sköts han av en civilperson.

Polis står åtalad

En av händelserna som lett till protesterna var när polisen Betty Shelby i förra veckan sköt ihjäl obeväpnade Terence Crutcher, 40. Hon var först på plats när en stadsjeep hade stannat på vägen i Tulsa, Oklahoma. Enligt larmsamtalet hade en man lämnat bilen och sagt att den skulle explodera.

Vid bilen stod Terence Crutcher och på övervakningsfilmer, dels från en helikopter och dels från en polisbil, syns en hur han har händerna i luften när flera poliser går emot honom.

Enligt Scott Wood, Shelbys advokat, ignorerade Crutcher polisens instruktioner och polisen trodde att han sträckte sig efter ett vapen. Plötsligt skjuts han och faller till marken. Han dog av sina skador.

Polisen sökte igenom bilen men hittade inget vapen. Betty Shelby står nu åtalad misstänkt för dråp.

Släpper inte videon

Den andra polisdödskjutningen, av 43-årige Keith Lamont Scott, inträffade i Charlotte i tisdags.

Polisen har uppgett att han var beväpnad och inte följt polisens instruktioner, medan offrets familj och ett vittne sagt att han höll i en bok, inte ett vapen. Myndigheterna har ännu inte släppt en video på dödsskjutningen, men har visat den för 43-åringens närmaste.

Familjemedlemmarna säger att de har fått ”fler frågor än svar”. Myndigheterna har ännu inte släppt några filmer från kamerorna som poliserna bär.

Följ ämnen i artikeln