Uppgifter: Miljonbeslag efter dödsskjutning i Rinkeby

Publicerad 2022-12-27

Vid en husrannsakan hos den mördade mannen har polisen funnit hundratusentals kronor och guldvaror för miljonbelopp, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen har en förstärkt närvaro i Rinkeby.

– Vilka konsekvenser den här dödsskjutningen har för området återstår att se, säger lokalpolisområdeschef Anders Djurestad.

På juldagen sköts en man i 30-årsåldern till döds i Rinkeby.

Mannen tillhörde det kriminella nätverket Dödspatrullen och var dömd för flera grova brott, enligt Aftonbladets uppgifter.

Han var även skäligen misstänkt för att ha lurat 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg till platsen där han mördades.

Polisens utredning fortsätter och närvaron i området är förstärkt – särskilt under tisdagen då det planeras en minnesstund för mannen i Rinkeby.

Mannen ska ha varit på väg till sin bil när han sköts i huvudet. Han fördes skadad till sjukhus men dog senare.

Han var tongivande i området, berättar Järvas tillförordnade lokalpolisområdeschef Anders Djurestad.

– Den här mannen har varit känd i området och även för oss, säger han och fortsätter.

– Vi har redan mycket utredningsaktivitet i området men kommer att vara närvarande i dag vid minnesstunden utan att störa och skapa lugn i området. Vedergällningsmässigt är det låg risk att något händer.

Miljoner i beslag

Det har utförts husrannsakan på mannens hemadress i samband med skjutningen i Rinkeby, berättar polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter har hundratusentals kronor i kontanter och guldvaror värda miljonbelopp ha hittats. Allt ska ha tagits i beslag och en anmälan om penningtvätt upprättats, med den mördade som misstänkt.

– I samband med grova brott genomför vi väldigt ofta ett flertal husrannsakningar. Vad vi anträffar är inte något vi kommenterar men det är alltid något intressant, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Mördare på fri fot

Polisen har ännu inte någon misstänkt för dödsskjutningen och ingen har gripits. Dörrknackning och granskning av videomaterial fortsätter.

Dödsskjutningen var den 62:a i Sverige i år – men i området har de blivit färre under 2022, säger Anders Djurestad.

– Innan den här skjutningen har vi haft två mord i år. Vilka konsekvenser den här dödsskjutningen har för området återstår att se. Vi vet ännu inte om det kommer att påverka utvecklingen i den gängkriminella miljön.

Den ihjälskjutne mannen var misstänkt för att ha lurat rapparen ”Einár” till platsen där han mördades, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Hur stor risk är det att dödsskjutningen leder till hämndaktioner?

– Det påverkar området och blir viktigt med ännu mer närvaro. Vi bedömer just nu att risken för hämndaktioner är låg. Men dödsskjutningar har tendens att leda till just det, säger Anders Djurestad.

Polisen kommer att ha en ökad synlighet i området för att göra kontroller och för att svara på frågor framöver.

– Vi får inte ge oss i kampen mot skjutvapenvåldet. Det är frustrerande och sorgligt det som har inträffat.

Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här