Tidöpartierna presenterar ”kameraoffensiv” mot gängkriminaliteten

Vill ha fler kameror och ska utreda ansiktsigenkänning

Publicerad 2023-10-03

Tidöpartierna presenterar en ny "kameraoffensiv" i kampen mot de kriminella gängen.

Bland annat vill man ha fler övervakningskameror och ge polisen rätt att använda AI-teknik för att identifiera gärningsmän.

– Den här regeringen sätter ner foten och säger att det inte är okej att vara kriminell, säger Martin Melin (L), ersättare i justitieutskottet.

Den så kallade kameraoffensiven presenterades av regeringen och SD under en pressträff på tisdagsmorgonen.

I stort innebär den att polisen ska få ökade möjligheter till kameraövervakning. Dels genom att själva få kameraövervaka mer, men också genom att kunna få ut mer material från andra aktörer. Bland annat ska man kunna få direkt åtkomst till vägkameror.

Enligt Gunnar Strömmer (M) kan ökad kamerabevakning få stor betydelse för polisens operativa arbete.

– Det är ett viktigt initiativ som får stor operativ betydelse i att förhindra skjutningar och sprängningar. Och när de ägt rum kan de hjälpa till att hitta och lagföra de skyldiga, säger han under pressträffen.

Ska få använda AI-teknik

En utredning om utökad kameraövervakning tillsattes i mars i år och ska redovisas i april 2024. Nu ska delar av den utredas i ett snabbspår på regeringskansliet.

Där ska man ska se över hur polisen kan få utökade möjligheter att använda ansiktsigenkänning med hjälp av AI-teknik, avläsning av registreringsskyltar och drönarövervakning.

I dag finns det 1 600 övervakningskameror och målet är att det ska finnas 2 500 kameror i slutet av 2024.

Snabbspår och utredning redovisas ”ungefär samtidigt”

Enligt Martin Melin, tidigare polis, är ökad kameraövervakning något som polisen efterfrågat.

– Vi har sagt många gånger ”danska straff för svenska brott”. Nu kommer vi ikapp andra länder när det gäller effektiva verktyg, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen har inte satt något datum för när förslagen ska vara färdiga, men enligt Erica Wide, pressekreterare hos Gunnar Strömmer, ska snabbspåret redovisas ”ungefär samtidigt” som den redan påbörjade utredningen.

”Tidsplanerna sätts just nu, vi ber därför om att få återkomma”, skriver hon i ett sms.