Emil biten av huggorm: Armen blev helt grön

19-åringen nära att dö efter golfrundan

Publicerad 2023-07-12

En huggorm bet Emil Åkerwall när han spelade golf.

19-åringen blev så allvarligt förgiftad att han kunde ha dött.

– Armen blev helt grön, säger han.

Utslaget på Botkyrka golfklubb var en aning snett, så Emil Åkerwall gick ut i växtligheten för att plocka upp bollen. Han sträckte ner höger hand och kände hur det stack till i långfingret. Hur det brände och dunkade.

I gräset slingrade en orm med sicksack-mönster på ryggen.

– Fem minuter efter bettet svartnade det för ögonen, som om jag höll på att svimma. Allt såg ut som skuggor, säger han.

”Gav serum fem gånger”

En vän lånade en golfbil och skjutsade ner till klubbstugan där de ringde 112 och råddes att uppsöka sjukhus. De hann till akuten i Södertälje innan Emil Åkerwall kollapsade.

– Ett larm gick i korridoren och åtta sjuksköterskor sprang dit och lyfte upp mig på båren och in i akutrummet. De gav en hästdos med ormserum, satte in fyra infarter i armarna, en adrenalinspruta i benet och en kortisonspruta i magen, säger han.

På intensivvårdsavdelningen ska en läkare ha förklarat att Emil var allvarligt förgiftad och att det var tur att han sökte vård skyndsamt.

– De gav ormserum fem gånger, men det gick inte ner som de ville att de skulle. De visste inte hur det hade gått om jag kommit en kvart senare, säger 19-åringen.

Hur såg handen ut?

– Armen har varit grön och full av blåmärken. Jättesvullen.

”Dubbelt så stor som vanligt”

Det är högsäsong för huggormar. På varma dagar är både människor och ormar ute i solen, vilket brukar föranleda fler bett. Dödsfall är ovanliga men har förekommit i Sverige.

Emil Åkerwall sov fyra nätter på sjukhus och åkte sedan hem. Han läste att europeiska huggormar brukar ha upp till nio millimeter mellan huggtänderna, men bettet på hans långfinger var två centimeter stort.

– Den måste ha varit mer än dubbelt så stor som en vanlig fullvuxen huggorm. Antagligen trodde den att min golfboll var ett fågelägg och slingrade fram och väntade. Så kom jag med ”perfekt tajmning” och så bet den därför, säger han.

Det är snart två veckor sedan han blev utskriven och tonåringen har redan spelat ett par golfrundor till. Men numera är han mer vaksam när bollen hamnar utanför fairway.

– Jag går alltid med klubban framför mig för att ta det säkra före det osäkra. Såhär i efterhand tänker jag mycket på hur fort det kan gå för livet att vända. Man ska uppskatta alla nära och kära och allt man har, säger han.

Huggorm. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln