Glesare i riksdagen under riksmötets öppnande

TT

Publicerad 2020-08-20

Kung Carl XVI Gustaf, Sveriges statschef, är den som öppnar riksmötet på talman Andreas Norléns begäran. Bilden är från mötets öppnande i september i fjol.

Riksmötets traditionsenliga öppnande ser annorlunda ut i år på grund av coronapandemin, skriver riksdagsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Endast 190 av 349 ledamöter kommer att närvara i kammaren under öppnandet den 8 september, och en tredjedel av dem ska placeras på läktaren för att skapa nödvändiga fysiska avstånd för att minska risken för smittspridning. Dessutom har det efterföljande minglet ställts in.

Andra åtgärder för att minska trängsel är att endast omkring halva regeringen medverkar, till skillnad från i vanliga fall hela regeringen. Kungaparet kommer ensamt utan prinsessor och prinsar, och färre diplomater bjuds in. Myndighetschefer, organisationsföreträdare och andra representanter får inte komma alls i år på grund av pandemin.

Riksmötets öppnande livesänds på riksdagens hemsida. Där kommer även kvällens konsert att sändas, förinspelad utan publik.