Uppsala går mot rekordvarm november

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

6 plusgrader.

Så varmt var det ungefär vid den här årstiden för 20 år sedan – då den varmaste november på över 200 år uppmättes.

I år ser månaden dock ut att bli ännu varmare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit ovanligt milt i Uppsala under de senaste veckorna, som kanske rent av blir historiska.

– Första halvan av november var extremt mild, på gränsen till rekordmild, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Medeltemperaturen har legat på 7,1-grader hittills under november, vilket är drygt en grad varmare än under november 2 000 som är den mildaste november som uppmäts sedan starten 1773.

– Blir det lite kallare här sista dagarna i november, som det ser ut att bli, så blir det kanske en lite lägre medeltemperatur än 7,1-grader. Men i och med att det är en grads marginal från rekordet så är det troligt att det blir den mildaste november som uppmäts, säger meteorologen.

Kan komma någon snöby

I dag väntar en ganska kylig morgon, precis som på lördag och söndag. Det blir runt 0-grader eller någon minusgrad på morgonen och sen fram på dagen så stiger temperaturen till uppemot 1–2-plusgrader, enligt prognosen. Det blir också lite varierad molnighet, en del sol och mest svaga vindar under fredagen. Längs kusten kan det vara lite mer blåsigt.

Under lördagsmorgonen väntas likande temperaturer, mest svaga vindar, moln och en del dis och dimma. Till söndag är väderläget lite mer osäkert, enligt meteorologen.

– Högtrycket som ger det molniga vädret under lördagen är fortfarande ganska stabilt. Men trycks västerut och det gör att man får lite polarvind utmed kusten. Det kan vara någon skur som drar in där och som når hela vägen in till Uppsala mot slutet av dagen.

Under söndagen blir det lite kallare än under lördagen, 2–3 minusgrader under morgonen, så det kan vara snöflingor i stället för regndroppar som faller. Men någon vit första advent är det nog inte tal om.

– Om det kommer en snöby så kanske snöflingorna lägger sig på marken, men det är inte tillräckligt mycket för att det ska bli vitt. Men man kanske får lite härlig julkänsla ändå.

Meterologiska vintern dröjer

Nästa vecka fortsätter det också på det lite kyligare spåret med temperaturer som pendlar kring nollan ungefär. 

– Det är lite kallare och känns lite mer vinterlikt, men den meterologiska vintern ser ut att dröja en stund till.

Meteorologen ser ingen snö än. 

– Men det är lite kallare luft som börjar att ta över och torsdag fredag när det ser ut att regna så kan det bli snö, om det blir någon grad kallare.

Även måndagen ser ut att bjuda på regn nästa vecka och tisdagen väntas bli lite soligare än de andra dagarna. Flera lågtryck ska dock passera även nästa vecka, så det lär bli ganska många moln med en del skurar, enligt prognosen.

Publicerad:

LÄS VIDARE