Nya hot om Nato-godkännande

Publicerad 2023-09-16

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Natomötet i Vilnius.

Natomedlemskapet riskerar att dröja ytterligare efter nya hot från både Turkiet och Ungern.

Ungerns utrikesminister, Péter Szijjártó, skriver i ett brev till Tobias Billström att Sverige anklagar landet för att vara odemokratiskt i ett UR-inslag.

Något som inte går ihop med att Ungern ska godkänna ansökan, enligt Szijjártó.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan menar att Sverige fortfarande inte har uppfyllt sina krav på att gå med i Nato. Att koranbränningarna fortsatt är ett stort problem.

Erdogan menar att Sverige inte gjort tillräckligt för att stoppa ”terrorister som demonstrerar”.

”Först och främst måste Sverige uppfylla sin plikt. Det räcker inte att förbereda lagen; det är nödvändigt att genomföra det”, skriver presidentens kommunikationsavdelning på X, tidigare Twitter.

I ett efterföljande inlägg skriver kontot:

"Om de skickar terrorister till demonstrationer under beskydd av den svenska polisen, så uppföljer de inte sina plikter".

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

Ungerns hot till Billström

Ungern hotar nu utrikesminister Tobias Billström (M) gällande Nato-ansökan. Detta framkommer i ett brev, som kommunikationschefen för premiärministern publicerat på X, tidigare Twitter. I brevet skriver Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó att Ungern anklagas för att vara ett odemokratiskt och auktoritärt land i ett UR-inslag.

Inslaget handlar om att demokratin i har försämrats de senaste åren. Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó menar att detta är allvarliga anklagelser och att elever i den svenska skolan nu ges en felaktig bild av landet.

”Ni uppmanar vårt parlament att ratificera er Nato-ansökan samtidigt som ni fortsätter anklaga dem för att ha förstört demokratin i Ungern. Den här motsättningen har nu blivit starkare och hjälper definitivt inte era fortsatta krav på att få ansökan uppfylld”, skriver han.

Szijjártó avslutar brevet med en uppmaning:

”Jag hoppas att ni tar seriös hänsyn till detta - äntligen.”

Följ ämnen i artikeln