Jomshof kvar som ordförande i justitieutskottet

Publicerad 2023-08-31

Richard Jomshof sitter kvar som ordförande för riksdagens justitieutskott.

Det står klart efter att oppositionens försök att avsätta honom fallit med en röst.

– Jag känner stor besvikelse. Jag hade förväntat mig ett annat agerande från L, M och KD, säger Ardalan Shekarabi (S).

Oppositionen fick inte gehör för sitt krav att avsätta Richard Jomshof (SD). När justitieutskottet samlades i dag stoppade Tidöpartierna omröstningen. Beskedet var väntat eftersom partierna har majoritet i utskottet.

Vice ordförande Ardalan Shekarabi var trots det förvånad och besviken efteråt.

– Jag känner stor besvikelse över att partierna backar upp Jomshof, sa han.

Huvudpersonen var dock inte på plats under dagens möte i riksdagen. Richard Jomshof är på utlandsresa i tjänsten som riksdagsledamot, en resa som var planerad sedan en längre tid tillbaka.

Det blev därmed upp till utskottets vice ordförande, Ardalan Shekarabi, att både hålla i mötet och försöka avsätta Richard Jomshof.

Omröstningen avgjordes med åtta röster för och nio emot. M, KD, L och SD stod därmed fortsatt bakom Richard Jomshof som ordförande.

– Vi tycker att man fortsatt ska följa den överenskommelse som finns mellan riksdagens partier om hur utskottsordföranden utses. Partierna kommer överens om vilket parti som ska få vilken post och därefter beslutar partierna själva, säger Moderaternas representant Louise Meijer.

Sverigedemokraterna har satt Richard Jomshof som ordförande och då får vi acceptera det, på samma sätt som vi accepterar att Vänsterpartiets ordförande i civilutskottet har flaggat med PKK-flaggor.

Richard Jomshof (SD).

Liberalernas representant i utskottet Juno Blom har varit under press, både internt och från oppositionen. Hon röstade som tidigare meddelat med de övriga Tidöpartierna.

– Liberalerna står bakom den praxis som finns i Sveriges riksdag, att ingen ledamot avsätter en ledamot i ett annat parti. Att bryta en sådan praxis skulle vara djupt olyckligt för att det i framtiden skulle kunna riskera att det sker på ett godtyckligt sätt, säger hon.

Personer i ditt parti hade hoppats att du röstat annorlunda idag. Vad vill du säga till dem?

– Vi har haft långa samtal om det här och tillsammans enats om att vi ska fortsätta värna praxis i Sveriges riksdag.

– Det vi ska fortsätta göra är att öppet kritiskt uttrycka våra åsikter när vi tycker att ledamöter i andra partier agerar olämpligt, och det har vi gjort mot Richard Jomshof, det kommer jag fortsätta med, oavsett vem det är.