Misstänkta 40-åringens larmsamtal: Har haft ihjäl min son

I dag inleds rättegången mot pappan som åtalas för barnamord

Publicerad 2023-04-17

Det är så att jag har haft ihjäl min son, säger 40-åringen i larmsamtalet.

Både polis och vården varnade socialtjänsten om att 1,5-åringen inte borde umgås med sin pappa.

Åtta månader senare hittades han mördad i sin spjälsäng.

– Det är så att jag har haft ihjäl min son, säger 40-åringen i larmsamtalet.

Runt klockan 11.00 den 9 december kom samtalet till polisen. De frågade honom om han verkligen var säker på att pojken var död.

– Ja, jag är 100 procent säker. Han är helt lugn.

Det hade gått en timme sedan han dödade sin son, och i samtalet berättade han att han hade gjort det genom att trycka 1,5-åringens huvud bakåt.

Brandkåren var först på plats men barnets liv gick inte att rädda. Mannen greps på platsen och har suttit häktad sedan dess.

I dag inleds rättegången i Lunds tingsrätt där han står åtalad för mord. Han förnekar brottsmisstanken mord. Men erkänner att han tryckt sonens huvud bakåt, och därmed vållat hans död.

Pappan i förhör: Var gnällig

Pojkens mamma och pappa separerade kort efter sonens födelse, och under hösten 2022 har de haft ett varannan vecka-upplägg.

I förhör med polisen har pappan uttryckt ånger. De båda föräldrarna hade delad vårdnad för barnet. Just den här veckan var pojken hos pappan, och var dessutom förkyld.

Han säger att han gjorde det för att han ville få tyst på sin son, som var ”gnälligare än vanligt”.

– Jag ville bara få tyst på honom, säger han i förhör.

Både polis och vård hade varnat för pappans mående. I april var polisen hos pappan på grund av hans dåliga psykiska mående. Han blev sedan tvångsinlagd på psykiatrin.

Socialtjänsten bedömde i april att sonen skulle vara hos hans mamma, även om pappan blev utskriven från psykiatrin.

”Bedömningen görs att XX är skyddad hos sin mamma och att det inte föreligger behov för socialtjänsten att agera för ett omedelbart skydd.”

Även vården har lämnat in en anmälan där var oroliga för 1,5-åringen.

När mannen slutade vårdas började en upptrappning av hans umgänge med sonen.

Slutade ta mediciner

40-åringen hade inte tagit sin antidepressiva medicin på två månader innan mordet, och slutade också gå till öppenvården.

Vården försökte kontakta honom, men han svarade inte.

SVT har pratat med chefsöverläkaren Attila Fazekas, som inte kan uttala sig om det specifika fallet.

”De individer som vi inte når försöker vi ändå få kontakt med genom telefonsamtal, brev och i vissa fall hembesök. Orosanmälan görs alltid när det finns misstanke om att barn far illa.” skriver han till kanalen.

Men det är oklart om vården lämnade in ytterligare en orosanmälan efter de märkte att mannen inte dök upp.

Inom ramen för förundersökningen har ett stort antal förhör hållits, brottsplatsen har undersökts och rättmedicin har genomfört undersökningar både avseende sonen och mannen.

Åklagare Josefin Sävlund anser att bevisläget är mycket bra, och väntar sig att tingsrätten kan fälla honom för mord och misshandel.

– Om tingsrätten bedömer att det efter huvudförhandlingen föreligger övertygande bevis mot mannen så kommer de sannolikt besluta att han ska genomgå en större rättpsykiatrisk undersökning.