S-topp kände till gängkopplingar i Botkyrka

Publicerad 2023-02-07

Ebba Östlin (S).

Socialdemokraterna har tidigare kritiserat polisen för att inte ha varnat partiet om lokalpartiets kopplingar till gängkriminella i Botkyrka.

Men nu erkänner S-toppen Nils Vikmång att han larmades om kopplingarna redan förra året.

– Allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S, säger han till Expressen.

Den senaste tiden har det stormat kring Socialdemokraterna i Botkyrka.

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin fick avgå från sin post efter att hon röstats bort på ett lokalt medlemsmöte i januari.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var omröstningen en del av en kupp orkestrerad av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

Tidigare har Socialdemokraterna har kritiserat polisen för att inte ha varnat partiet om lokalpartiets kopplingar till gängkriminella i Botkyrka.

Men nu visar det sig att uppgifter om kopplingarna var kända på nationell partinivå.

”Har hållits löpande informerad om konflikten”

Den biträdande partisekreteraren Nils Vikmång erkänner för Expressen att han larmades om kopplingarna redan förra året.

– Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S, säger han till tidningen.

Partisekreteraren Tobias Baudin sa i förra veckan att det var anmärkningsvärt att polis hade kontakt media men inte med partiet angående kopplingarna – i P1 Morgon.

Även regionrådet och partiets ordförande i Botkyrka, Jens Sjöström, uppgav att han var ”jävligt upprörd” över att partiet inte fått ta del av uppgifterna från polisen.

Men i ett mejl till Expressen avslöjar Vikmån att Baudin haft kännedom om kopplingarna sedan tidigare.

”Partisekreteraren har hållits löpande informerad om konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka”, skriver han.

Även Sjöström uppger nu för tidningen att han tackade nej till ett möte med kommunens säkerhetsdirektör och lokalpolis.

Tanken med mötet var att Sjöström skulle få en dragning om underrättelsebilden av läget med personer med kopplingar till kriminella Vårbynätverket i ABF och Socialdemokraterna i Botkyrka. Dock menar Sjöström att han inte hade tid för mötet.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som avböjer intervju, men uppger via sin pressekreterare att han ”hållits informerad om konflikten”.

Följ ämnen i artikeln