Att förlora makten är bara nyttigt

Alla vinner på det – utom eliten

Ebba Östlin (S).

Maktskifte är bra. Det bevisar inte minst ett par händelser i Stockholms län efter valet föra året.

Den ena gäller Botkyrka kommun där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin nyligen röstades bort från det partiuppdrag som gjorde att hon satt på den fina post som hon innehaft sedan 2015.

Åtta år är en lång tid vid makten. Man hinner växa fast vid den. Och det är precis vad en del socialdemokrater i Botkyrka kommun tyckte att deras partikamrat Östlin gjort.

Botkyrka är ingen liten håla om någon trodde det. Det är landets till befolkningsstorleken 24:e största kommun. Det räcker för dem med maktambitioner.

Östlin har genom sitt uppträdande skaffat sig fiender. Jag bryr mig inte om vem som har rätt eller fel i den här historien. Jag nöjer mig med att vissa tyckte det gått för långt och ville ha rotation på S-toppen i Botkyrka där Ebba Östlin suttit länge.

 

I Södertälje, Sveriges 19:e största kommun sett till befolkningsstorleken, har det också varit dramatik. Socialdemokraterna har suttit i styret för kommunen sedan den bildades med ett litet undantag, en mandatperiod i slutet av 1980-talet. Boel Godner har varit kommunalråd sedan 2011, i över ett decennium.

Men i höstas, efter valet, inträffade en bävning. Den så kallade Södertäljealliansen med M, KD och L var på vippen att ta över makten med hjälp av SD och ett lokalt parti.

Men sedan två KD:are hoppat av partilinjen (bara det en fascinerande historia som vi tyvärr inte har plats med här) återuppstod Godner som kommunens starka kvinna. Dock som ledare för ett delvis annat styre än före valet. Ingen stor förändring men dock.

I båda kommunerna utlöste händelseutvecklingen våldsam stress. Jag skulle säga att det var mycket bra.

 

Den som sitter länge vid makten växer fast vid den, tar den för given. Vi behöver bara tänka på de 44 år som Socialdemokraterna ledde regeringen.

Det var osunt. Partiets kongresser hårdbevakades av ett skäl. De beslut som fattades där skulle snart vara riksdagsbeslut. Till och med partiets ungdomsförbund hade inflytande över landets politik.

Maktskifte är nyttigt. Det skakar om. Släpper in luft. Öppnar fönstret för nya tankar.

Det är till och med bra att bli rädd för att mista makten som i Södertälje. Då måste man skärpa sig. Kanske till och med tänka utanför boxen.

Även interna maktstrider, som i Botkyrka, kan pigga upp. Många mår visserligen illa ett tag. Men fler mår bättre.

Jag skulle vilja gå så långt som att maktskifte är en av demokratins bästa vänner. Att ta makten för given har aldrig gagnat andra än dem som redan styr, eliten.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Valsöndag
    Det är val både här och där i EU denna söndag. Bland annat i lilleputtlandet Monaco och öriket Cypern där första omgången i presidentvalet hålls. Det kan låta lättviktigt men politik kan allting hända och även ett presidentval kan rucka känsliga maktbalanser. I alla fall i teorin.
  2. Oljebojkott inleds
    I dag inleds också EU:s bojkott mot att köpa rysk olja. Målet är att slå mot den ryska ekonomin som är beroende av export av gas och olja. Men kanske har de redan hittat tillräckligt många kunder för att kompensera för bortfallet i Europa. Den som lever får se.
  3. Läget i nationen
    USA:s president Joe Biden håller på tisdag det årliga talet ”state of the union”. Självfallet kan man inte veta vad han kommer att säga men eftersom det i huvudsak riktar sig till en inhemsk publik är ekonomin är ett givet tema. Han kommer också beröra kriget i Ukraina.
  4. Jubelåret inleds
    I år är det 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till konung och 50 år sedan Sveriges hittills längst sittande regent, nämligen Cal XVI Gustaf, besteg tronen. Det firas med ett ”jubelår” som inleds på torsdag i Nyköping, platsen för ett ”blodigt gästabud”. Kungaparet besöker samtliga 21 län.
  5. Extra EU-toppmöte
    Först var det covid, nu är det kriget i Ukraina som gör att EU:s stats- och regeringschefer ideligen träffas i Bryssel. På fredag är det dags igen för Ulf Kristersson att träffa sina kolleger och tala kris. Nyss talades det om stridsvagnar till Ukraina, nu kan det vara stridsflygplan.

Veckans citat

”Lärdomen från krisen mellan Tyskland och Turkiet är att inte fortsätta mata krokodilen för den här krokodilen blir aldrig mätt.”

Burak Copur, tysk Turkietkännare om Erdogan

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.