Bröderna körde ihjäl sin mamma på Hisingen – en döms till livstid

Advokaten: ”Tragiskt från början till slut”

Publicerad 2023-05-05

De två bröderna misstänks ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes man på en gångväg.

Enligt åklagaren har bröderna agerat utifrån ett hedersmotiv – men det anser inte rätten bevisat.

Nu döms den äldre brodern, Garcia Blom, 22, till livstids fängelse för mord och försök till mord. Den yngre frias från mordanklagelserna.

Den 30 juli förra året blev 38-åriga Nadja Blom och hennes man påkörda på en gångbana i stadsdelen Hisingen.

Nadja kastades upp i luften och landade 40 meter bort från den plats där hon kördes på och skadades så illa att hon dog. Hennes man skadades svårt, men överlevde.

Hennes två söner, 17 och 22 år gamla, har stått åtalade för mord på sin egen mamma och mordförsök på hennes man.

Ska betala skadestånd till syskon

Idag föll domen i Göteborgs tingsrätt.

Den äldre brodern Garcia Blom, 22, döms till livstids fängelse för mord på sin mamma och försök till mord på hennes man.

22-åringen har erkänt grov misshandel och vållande till annans död. Han har nekat till mord och har inte velat döda någon, bara velat skada mannen.

– På det sättet som man körde bilen i hög hastighet och accelererade talar i sig för att avsikten var att döda båda två, säger lagmannen Göran Lundahl under en pressträff.

Strax efter dådet den 30 juli filmar bröderna sig själva i bilen och sänder det live på Facebook. Framrutan är trasig och karossen har fått skador.

– Vi har kört över vår mamma, fattar du, säger en av dem.

Rätten: Avsikten var att döda

De uttalanden som görs av den äldre brodern i den livesändningen stärker att avsikten var att döda, enligt rätten.

22-åringen ska också betala skadestånd på 254 700 kronor till mannen, 185 558 kronor till sin mormor, 150 000 kronor vardera till tre syskon och 110 000 kronor till sin moster.

– Den här domen kommer att överklagas, det vågar jag att påstå utan att ha pratat med min klient, säger Garcia Bloms försvarare Maria Sanner.

Åklagaren har påstått att bröderna utförde påkörningen tillsammans och i samförstånd. Men det är enligt rätten inte bevisat.

Den yngre brodern frias därför från mord och försök till mord.

”Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande.

”Har kört över vår mamma”

Under rättegången har åklagaren Hediye Kurt hävdat att det ligger ett hedersmotiv bakom brottet. Samtliga av de inblandade är romer och ska ha motsatt sig att mamman inlett en ny relation.

Lagmannen Göran Lundahl säger att det är bevisat att den nya relationen lett till en konflikt i familjen.

Däremot är hedersmotivet, enligt rätten, inte bevisat.

– Åklagaren har inte lyckats visa att mord är ett sätt att återupprätta heder i den kulturella kontext som är aktuell i det här målet, det vill säga den romska kontexten, säger lagmannen Göran Lundahl till Aftonbladet.

Bara för att hedersmord inte har skett inom gruppen tidigare betyder väl inte det att det inte kan ha skett nu?

– Absolut. Men som för alla påståenden som åklagaren gör så måste åklagaren presentera en positiv bevisning för sitt påstående. Det finns inte någon sådan bevisning i det här målet.

Motivet bakom mordet och mordförsöket framkommer inte av domen och det är inte heller något som lagmannen Göran Lundahl vill kommentera.

– Det har vi inte tagit ställning till i domen. Det vi har skrivit är att det inte var ett hedersmotiv.

Maria Sanner, Garcia Bloms försvarare, önskar att domstolen hade varit tydligare. Hon hävdar att motivet, liksom Aftonbladet tidigare har berättat, är att 22-åringen kände sig kränkt av en sexvideo som Filip ”Lolo” Kwieks far spridit på Facebook.

– Det finns inget annat motiv, säger hon.

Åklagaren: Det är hedersmotiv

Senior åklagare Hediye Kurt säger till Aftonbladet efter domen:

– Vi kan konstatera att tingsrätten har delat vår bedömning i vissa delar, men inte i alla delar.

Ni lyckades inte övertala rätten om att brotten var hedersrelaterade, hur ser du på det?

– Vi har lagt fram en omfattande bevisning om att det finns hederskultur inom den här gruppen, men det görs en avgränsning vid mord. Där är vi inte överens, det är hedersmotiv som ligger bakom de här gärningarna.

Kommer ni att överklaga?

– Det kan bli aktuellt att överklaga, ja.  

Förnekar all inblandning

Den yngre brodern har förnekat all inblandning i brottet och hävdat att han bara befann sig i bilen för att hämta kläder.

Han döms till ungdomsvård för två fall av olaga hot mot mannen och för brott mot knivförbudslagen.

Den yngre sonens advokat Sina Safashad är nöjd men inte förvånad över domen.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten har gått på vår linje.

Men glad är han inte.

– Trots att tingsrätten går på vår linje så anser jag att det finns inga vinnare i det här målet. Det har varit tragiskt från början till slut.

Hur ser din klient på framtiden?

– Vi har inte pratat om framtiden, men jag kan konstatera att han har en hel del att bearbeta efter vad han har varit med om.

Farfadern döms för olaga hot

I samband med mordåtalet mot de två bröderna har deras farföräldrar åtalats för uppmaning till självmord efter att i en livesändning på Facebook uppmanat kvinnan att hoppa från Älvsborgsbron bara veckor innan hennes död.

De har också stått åtalade för grovt skyddande brottsling.

Rätten friar dem för grovt skyddande av brottsling. Farfadern frias från uppmaning till självmord men döms för tre fall av olaga hot mot mannen och dennes pappa. Han döms till villkorlig.

Åtalet innehåller också flera fall av olaga hot mot kvinnan och mannen, bland annat från brödernas pappa.

Följ ämnen i artikeln