Här är företaget bakom dödsbygget ”Ursviks torn”

Publicerad 2023-12-14

Byggprojektet där fem personer dog i måndags leds av företaget Andersson Company.

Vilka företag som utfört arbete på platsen hålls än så länge hemligt. Men ett av dem var Assemblin El, med två anställda på plats.

– De såg hisskorgen som låg där, säger filialchefen Nicklas Holm.

Det hela började med att fastighetsbolaget Magnolia Bostad köpte mark i Ursvik i Sundbyberg sommaren 2021.

Det skulle bli ett höghus på 14 våningar och 3 lägre byggnader på 2–7 våningar. Totalt 177 hyresrätter, plus ett antal lokaler och parkeringsplatser. Namn: Ursviks torn.

Men vem skulle leda projektet?

Magnolia valde Andersson Company. Bolaget fick en så kallad totalentreprenad för att se till att byggnaderna kom på plats. Därmed blev Andersson Company ansvarigt för hela bygget och fick arbetsmiljöansvaret.

För två år sedan sålde Magnolia projektet till det brittiska bolaget CBRE Investment Management.

– Vi kliver in med kapital och tar över projektet vid färdigställande, säger Jenny Tuleby hos CBRE Investment Management.

Var enbart byggledare

Men Andersson Company fortsatte att leda bygget. Med betoning på att just leda. Bolaget förlitar sig främst på underentreprenörer när det gäller själva byggandet.

Andersson Companys vd Patrik Toresäter vill inte berätta vilka underleverantörer som fanns på bygget i måndags, då en bygghiss rasade och fem personer dog.

”Vi har ännu inte fått bekräftat från polisen att alla anhöriga är underrättade. Att lämna ut uppgifter om underleverantörerna på plats riskerar att leda till att omkomna identifieras. Därför lämnar vi tyvärr inte ut de uppgifterna”, sms:ade han till Aftonbladet sent i onsdags eftermiddag.

Patrik Toresäter, vd på Andersson Company, vid en pressträff i Ursvik i Sundbyberg i tisdags.

Gabriel Dahlander, pressansvarig på fackförbundet Byggnads, säger:

– Det sägs ha varit ett 50-tal anställda på plats i måndags.

Anders Pettersson, vd för Moxy ID, som sysslar med att stävja arbetslivskriminalitet, beskriver hur det brukar se ut:

– En entreprenörsfirma består ofta av två, tre gubbar. På ett stort bygge kan det lätt bli 20–25 bolag enligt vår data.

– Ju fler entreprenörer, desto större måste kontrollverksamheten vara, fortsätter han.

Assemblin El på plats i måndags

Ett av företagen som arbetar på Ursviks torn är Assemblin El Enköping.

– Ett projekt med 177 lägenheter är ganska stort för oss. Här finns många yrkeskategorier, bland andra elektriker, rörmokare och snickare och de som bygger ventilation och stommen, säger filialschef Nicklas Holm.

När hissen föll från sitt högsta läge i måndags hade Assemblin El två elektriker där. Något tidningen Elektrikern var först med att berätta om.

Hissen föll från sitt högsta läge.

– De befann sig några våningar nedanför inne i huset och såg inte när olyckan skedde, säger Assemblins filialchef Nicklas Holm till Aftonbladet.

– De såg hisskorgen som låg där, lämnade själva bygget och gick till bodetableringen där vi har fikarum och omklädningsrum, fortsätter han.

De båda hade använt den olycksdrabbade hissen tidigare, men inte den dagen. De är nu tillbaka i tjänst och vill inte bli intervjuade, uppger Nicklas Holm.

Alla arbetare ska ha haft id-kort

Enligt lag ska det finnas en personalliggare på byggarbetsplatsen där namnen på alla som kommer in på bygget registreras.

Många byggfirmor använder speciella id-kort, så kallade ID06. Den som går in genom grinden drar sitt kort och blir registrerad på bygget.

Patrik Toresäter har sagt till tidningen Byggindustrin att Ursviks torn använder ID06 och att de fem förolyckade var inne i det systemet.

– Kravet säger att man alltid ska ha med sig kortet på byggarbetsplatsen om man använder ID06-system, säger Anders Pettersson.

– Kortet talar om vem individen är och vem som är arbetsgivare. I Sverige har vi inget register på var människor är anställda, vilket man har i många andra länder, fortsätter han.

Polis på plats under onsdagen.

Går att fuska

Men det kan gå att sticka ut sitt kort genom gallergrinden och låta någon annan komma in på det också, beroende på hur säkerheten runt bygget är, medger han.

– En person kan också ha flera identiteter, till exempel en polsk identitet och en svensk, säger Anders Pettersson.

Är det problem med svartjobbare och olika identiteter i byggbranschen generellt?

– Det finns ett problem, men om det är mycket större i byggbranschen än i resten av samhället tror jag ingen kan svara på.

Fått kritik förut

Måndagens olycka är inte den första som drabbat Andersson Company. I februari i år blev två personer fastklämda under ett betongblock på ett av företagens byggarbetsplatser i Norrtälje, enligt SVT. Och tio år tidigare föll en anställd genom en schaktöppning på en byggarbetsplats i Sigtuna, rapporterar tv-bolaget.

”Vår bild är inte att vi är mer olycksdrabbade än andra byggföretag”, skriver bolaget på sin hemsida.

Minnesplats efter olyckan.

Arbetsmiljöverket har kritiserat Andersson Company flera gånger, för brister vid andra byggen, enligt Svenska Dagbladet. Det handlar om öppna schakt, trappor som saknar skyddsräcken och utländsk arbetskraft som inte förstår säkerhetsföreskrifterna.

”Vår bild är inte heller att vi får fler anmärkningar av Arbetsmiljöverket än andra byggföretag”, skriver bolaget på sin hemsida.

Men Bianca Ingvardsson, pressansvarig på Magnolia Bostad, hävdar att bolaget inte hade fått några större varningssignaler när de anlitade Andersson Company.

– De hade haft en anmäld olycka, 2013, när vi anlitade dem, säger hon.