Regeringen tillsätter ny utredning för att döma fler gängkriminella

Publicerad 2023-06-15

Regeringen kommer tillsätta en ny grundlagsutredning, det meddelade justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff under torsdagen.

Syftet med utredningen är att förändra lagstiftningen så att fler personer som deltar i kriminella nätverk ska dömas.

Utredningen startar först efter sommaren, men Strömmer menar att man även arbetar för att stävja våldet på kort sikt.

– Vi gör en rad olika saker, på en rad olika områden, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över de ”osjälvständiga brottsformerna”. Som exempel ges försök, förberedelse och stämpling till brott. Syftet med utredningen är enligt regeringen att skapa ett nytt regelverk som ska leda till att fler döms för den typen av brott – speciellt de som begås inom den organiserade kriminella miljön.

– Väldigt många är delaktiga på andra sätt, det är förberedelse, stämplingsdelar och att man har information som hade gjort att man kunnat ingripa, där menar vi att vi måste gå fram för att skapa en modernare reglering. Det är lagstiftning som inte förändrats sen 60-talet, säger Gunnar Strömmer.

Justitieministern säger att det krävs en grundlagsändring för att kriminalisera deltagande i kriminella gäng, efter som det tar sikte på organisationer.

– Vi kommer att adressera den frågan grundlagsmässigt, säger Gunnar Strömmer.

Utredningen som kommer ledas av chefsåklagare Lise Tamm startar först efter sommaren.

”Inte bara är en kris under några veckor”

Strömmer menar dock att man redan nu arbetar för att stävja det våld som pågår i närtid även i fall det kan ta lång tid att få kontroll på.

– Det här är ett samhällsproblem som inte bara är en kris under några veckor, utan en kris som vi kommer få leva med och har levt med under lång tid, säger Gunnar Strömmer.

Justitieministern menar att det under sommaren träder i kraft flera olika förändringar som kan vara användbara mot de gängkriminella.

Till sommaren får polis och åklagare större möjligheter till hemlig avlyssning, vilket Strömmer menar kan förhindra att en del sprängningar och skjutningar äger rum.

– Vi gör en rad olika saker, på en rad olika områden. I sommar kommer straffskärpningar träda i kraft som har hög precision mot gängen, snabbspår riktade mot grova vapenbrott för att kunna låsa in fler personer under längre tid, säger Gunnar Strömmer.

Strömmer kritiserar även den tidigare regeringen för att inte ha gjort tillräckligt i frågan.

– Om den dåvarande regeringen hade gjort allt det vi nu gör, och som vi efterfrågade då hade vi haft dessa verktygen på borden nu.

Tekniker på plats i Farsta, där två personer sköts till döds den 10 juni.