Dadgostars kritik mot Lööf: Har inte tagit min utsträckta hand

Publicerad 2021-11-13

GÖTEBORG. Magdalena Andersson har bjudit in Vänsterpartiet till förhandlingar.

Men partiledaren Nooshi Dadgostar hade gärna haft centerledaren Annie Lööf på plats vid bordet.

– Jag beklagar att hon inte tagit min utsträckta hand, säger hon till Aftonbladet.

På fredagen träffades Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar för ett första samtal om regeringsbildningen och vad som krävs för att Vänsterpartiet ska släppa fram Andersson i en statsministeromröstning.

Under helgen samlas över tusen vänsterpartister på Vänsterdagarna i Göteborg. Nooshi Dadgostar är också på plats, men säger att förhandlingar pågår ändå.

– Vi försöker hitta tider och ha digitala möten även under detta evenemang, säger hon.

Nooshi Dadgostar under tal på vänsterdagarna.

Har inte tagit kontakt

Centerpartiet, som är det andra parti som behövs för att släppa fram Magdalena Andersson, sitter dock inte med vid förhandlingsbordet. Det hade Nooshi Dadgostar gärna sett att hon gjorde.

– Det har vi ingenting emot. Jag har sträckt ut en hand under hela den här mandatperioden till Annie Lööf och övergångsregeringen Stefan Löfven för att vi ska få ihop det här och ska skapa en stark majoritet Jag beklagar att hon inte tagit min utsträckta hand, säger Nooshi Dadgostar.

Hon har inte tagit kontakt alltså?

– Nej, det har hon inte.

V-ledaren tror att förhandlingarna kan dra ut på tiden.

”Centerpartiet har skadat majoriteten”

Hon menar att Centerpartiets förhandlingsförbud orsakat stor skada.

– Det har varit ett problem med förhandlingsförbudet. Det gör att vi inte kan skapa en stark majoritet. Centerpartiet har skadat hela den här majoriteten och det kommer att ta tid att läka.

Dadgostar säger att Vänsterpartiet vill att man ska landa i ett konkret, skriftligt avtal. Enligt henne kommer det att bli svårt att hinna klart med förhandlingarna till tisdag, då Magdalena Andersson ska gå till talmannen med besked.

– Det kan komma att dra ut på tiden.

Aftonbladet har sedan igår sökt Centerpartiets partiledare Annie Lööf för en kommentar om förhandlingarna mellan Vänsterpartiet och regeringen.