Pr-experten om uppgörelsen: Har suttit med revolvern i knät

De gick segrande ur förhandlingarna, enligt Paul Ronge

Uppdaterad 2021-11-12 | Publicerad 2021-11-11

När uppgörelsen om strandskyddet och skogen var klar utropade både MP och C sig till segrare i pressmeddelanden, sociala medier och intervjuer.

Ett misstag som sänker partiernas trovärdighet, menar pr-konsulten Paul Ronge.

– Väljarna är alldeles för kloka, det är bättre att redovisa vad man vann och förlorade sakligt, säger han.

Beskedet kom på onsdagsförmiddagen. Efter tuffa förhandlingar och långdragna nattmanglingar var S, C och MP överens om förändringar i skogsägandet och strandskyddet.

För den som följde partiernas kommentarer i intervjuer, sociala medier och pressmeddelanden var förhandlingarna en fullkomlig succé – oavsett parti.

– Det här är inget konstigt. Jag har aldrig hört någon säga att man förlorat en förhandling, det här var illa. Alla försöker utropa sig till segrare, säger Paul Ronge, pr-konsult och medierådgivare.

Pr-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge.

”Kan tappa i trovärdighet”

Han konstaterar att det ett tid under onsdagen inte varit helt enkelt att ta reda på vad som egentligen beslutats. Pressmeddelanden och politikernas kommentarer kom snabbt, en bra stund innan förslagen skickades ut från regeringen.

– Alla vill få ut sitt narrativ och säga ”titta vad vi fick igenom”. Men jag tror att väljarna är alldeles för kloka och att de underskattar dem. Det är bättre att bara redovisa sakligt: det här vann vi och det här förlorade vi. Det kommer troligtvis att komma fram i detaljer senare, säger han.

Han tycker att det här är ett feltänk från partierna och att det här riskerar att de tappar i trovärdighet inför väljarna.

Förändringarna i strandskyddet och skogsägandet kom upp i samband med regeringskrisen i somras, efter att januariavtalet fallit. Frågorna lades då fram som ett krav för att Centerpartiet skulle acceptera Stefan Löfven och hans regering.

Ronge: C troligtvis vinnare

Enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach var Miljöpartiet de som fick betala dyrast i förhandlingarna. Och Paul Ronge håller med.

– Jag tror om man tittar objektivt på det så är det C som vunnit mest. De har suttit med revolvern i knät hela tiden. MP vill sitta kvar i regeringen, men de har inga speciella band. De har fått S att driva C-politik, det är skickligt.

Centerledaren Annie Lööf efter att uppgöreslen blev klar.

Annie Lööf och Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson i en statsministeromröstning. Nu är det Vänsterpartiet som måste övertygas. Och här står också prestige och väljarförtroende på spel för partierna.

– Det är det här som gör Vänsterpartiet så förbannade. Om man inte ens får vara med och förhandla kan man inte påstå att man vunnit något. De måste kunna visa upp något, säger han.

Att Socialdemokraterna verkar välja samma hårda linje som i somras då Vänsterpartiet hotade med att fälla regeringen i frågan om marknadshyrorna tycker Ronge är konstigt.

– Den här gången borde Socialdemokraterna se en viss risk för att de blir hängande på gärdsgården. Röstas de ner får de ju en lång, förnedrande limbo.

Vem har mest att vinna på det här?

– Vänsterpartiet. De vinner även om de inte får samtal. De får trovärdighet hos sina väljare, de tycker om när de tar striden, säger Paul Ronge.

ANNONS