Så blir du toppchef

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

Listan på toppchefernas utbildningar

De har drömjobben. De styr Sverige. Men vilken utbildning har de?

Eva Hamilton har läst på Journalisthögskolan.

Det finns de som lyckas bra. Och det finns de som kapar de riktiga toppjobben. De som styr Sverige. Höga chefer, ansvariga och vd:ar med makt, framtiden tryggad och löner to die for.

En av världens mäktigaste

En av dem är Annika Falkengren, vd för Skandinaviska Enskilda banken. En av världens mäktigaste kvinnor. 18 år efter att hon klev in på den anrika banken, blev hon verkställande direktör. Men vägen har varit lång. Annika började som trainee och har jobbat sig upp hela vägen.

– Jag läste ekonomi och blev färdig civilekonom med inriktning på redovisning och finansiering 1987, berättar hon på Stockholms universitets hemsida. Jag kom in på en reservplats.

Civilekonomexamen

En civilekonomexamen är en bred och användbar ekonomisk examen som många toppchefer har i grunden.

– Jag gillade bredden i utbildningen liksom nivån på föreläsarna, berättar Annika Falkengren för su.se. Dessutom var det alltid roligt att jobba ihop med andra studenter i små och stora grupper - studier och fritid flöt ju väldigt mycket ihop.

En civilekonom ska ha genomfört fyra års studier, 240 högskolepoäng, i ekonomi på universitet eller högskola enligt av riksdagen fastlagda krav. Annika Falkengren är inte den enda toppchefen med civilekonomutbildning i grunden. Även Erik H Thedéen, VD för Nasdaq OMX Stockholmsbörsen och Nicklas Storåkers, VD i Avanza Bank är civilekonomer.

Välj rätt utbildning

Svaren från näringslivets giganter är entydigt. Utbildning ger resultat, men välj rätt. Här är hela listan på toppchefernas utbildningar. Välj rätt inför hösten 2009.

Hitta utbildning