Stefan Löfven i samtal med Obama

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-16

Diskuterade ebola och Ukraina

Stefan Löfven har varit i samtal med Barack Obama om ebola.

Obama kallade Sverige ett av de främsta länderna i kampen mot sjukdomen.

Statsministerns pressekreterare Erik Nises bekräftar att Stefan Löfven talade i telefon med Obama under sitt besök vid ASEM 10-mötet i Milano.

– Samtalet ägde rum i 20 minuter. Det handlade i huvudsak om ebola. Stefan Löfven redogjorde för Sveriges stöd för de drabbade länderna och beslutet som togs i morse om att ytterligare stödja länderna, säger Nises till Aftonbladet.

I morse förklarade biståndsminister Isabella Lövin att regeringen kommer att bidra med ytterligare 100 miljoner för att bekämpa sjukdomen i Västafrika.

Obama ska inte ha framfört några krav till statsministern. i Stället ska han ha meddelat sin uppskattning.

– Det var inga krav. Presidenten sa att han räknar Sverige som en av de främsta länderna i kampen mot ebola, tillsammans med Frankrike, USA och Storbritannien, säger Erik Nises.

President Obama ska också ha tagit upp situationen i Ukraina.

– Statsministern bekräftade att man stödjer de EU-beslut som tagits i hanteringen av Ukrainakrisen. President Obama tog också upp situationen i Mellanöstern och ISIL. Jag kan dock inte ge några fler detaljer om vad som sades i samtalet.

Enligt Odd Guteland, Socialdemokraternas presschef på plats i Milano, ska ledarna ha tagit upp punkter för ett framtida samarbete i ebolabekämpningen.

– Samarbetet kommer att ske på flera punkter. Framförallt handlar det om kontakter mellan svenska och amerikanska utrikesdepartementet. Några specifika löften gavs inte, men det är klart att det löfte som regeringen delgav under morgonen  är ett stort åtagande.

Enligt Guteland var statsministern nöjd med samtalet.

– Han tyckte att samtalet var mycket bra. I det här läget är det viktigt att vi får till ett samarbete mellan länderna och att vi jobbar tillsammans.

Följ ämnen i artikeln