Gjorde om sin tv till ett katthus – tvingas betala tv-avgiften

Publicerad 2016-08-13

För cirka ett år sedan gjorde 28-åriga Vide Hallgren om sin tjock-tv till ett katthus då han inte använde den. Nu har han fått en räkning för tv-avgiften, skriver Metro.

– Jag blev jätteirriterad, jag fattade ingenting, säger han till Aftonbladet.

För cirka ett år sedan bestämde sig malmöbon Vide Hallgren för att göra om sin tjocktv till ett katthus.

– Jag använder inte tv och hade inte gjort det på sex-sju år. Mina katter behövde ett hus.

Han tog ut den på gården där han slog sönder den med en hammare och tog ut allt innehåll som kablar och annan elektronik. Allt som blev kvar var plastchassit.

– Sen inredde jag den med en liten mjuk matta.

Katterna Bo Olsson och Ivan den fjärde flyttade in och Vide tänkte inte mer på det. Men för tre veckor sedan fick han ett samtal från en kvinna på Radiotjänst som undrade om han hade tv – vilken han svarade ärligt ja på.

– Jag hade kunnat säga att jag inte hade det. Men jag berättade att jag använde den som katthus och att jag aldrig någonsin kan kolla på den, säger han och fortsätter:

– Det enda jag kan se är en realityshow med mina katter.

Blev ombedd att slänga huset

En diskussion följde där kvinnan protesterade och påpekade för Vide att det visst var en tv och att han borde slänga huset, något han vägrade att göra.

– Sen la jag på. Men hon ringde upp direkt efter och sa igen att jag borde slänga katthuset, då det är en tv.

Vide, som var på Gotland, gav upp och gick med på att slänga huset. I och med överenskommelsen blev han förvånad när han kom hem till Malmö igen, där möttes han av en räkning för tv-avgiften på 554 kronor.

– Jag blev jätteirriterad, jag fattade ingenting. Jag sa ju att jag skulle slänga katthuset.

”Betalar för att ha mitt katthus”

Vide kontaktade kundtjänst där han fick veta att de inte kunde avgöra om det rörde sig om ett katthus eller tv och att han därför måste betala räkningen och sedan överklaga.

– Jag får pengarna tillbaka om jag vinner överklagandet. Jag har bestridit det via mejl men har inte fått svar ännu.

Som det är nu får Bo Olsson och Ivan den fjärde behålla sitt katthus

– Nu betalar jag ju för att ha mitt katthus, varför ska jag slänga det då?

”Låter inte som en avgiftspliktig mottagare”

Metro har pratat med Jonas Grenande som är kommunikationschef hos radiotjänst. Enligt honom kan inte katthuset anses vara en tv. Han ska vara övertygad om att "eventuella missförstånd snart rättas till”.

– Med allt som är urtaget, det låter som att tv-mottagaren är borta, och det låter inte som att det är en avgiftspliktig mottagare, säger han till tidningen.