Eklund kan ha gömt mobilen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

Polisens teori: Han tog den som trofé

STJÄRNSUND. Engla Höglunds mobiltelefon är fortfarande försvunnen.

Polisen misstänker att Anders Eklund kan ha tagit den som trofé.

Nu finkammas hans lägenhet och på förmiddagen inleddes förhör med honom.

I ett och ett halvt dygn efter hennes försvinnande sände tioåriga Engla Höglunds rosa mobiltelefon signaler till en mast i området kring Stjärnsund.

Skallgångskedjor och poliser har finkammat skogarna i området på jakt efter telefonen – utan resultat.

– Anders Eklund har beskrivit den plats där han ska ha slängt mobiltelefonen men vi har inte hittat den, säger spaningsledare Mats Nygårds.

I dag på förmiddagen har nya förhör inletts med Anders Eklund som kanske kan sprida ljus över bland annat vad som hänt med mobiltelefonen.

Kan ha en samling

En teori polisen jobbar efter är att Anders Eklund kan ha gömt Englas mobiltelefon – som en trofé. Möjligtvis tillsammans med ägodelar från andra offer.

– Det finns med som ett scenario, säger Mats Nygårds.

Enligt Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, är det ganska vanligt att gärningsmannen tar troféer vid den här typen av brott.

– Ibland gör de det av rent praktiska skäl eftersom det kan finnas bevisning på föremålen. Men när det är mer irrelevanta föremål som till exempel id-kort, foton och nycklar är det för att kunna plocka fram och återuppleva det de har varit med om, säger han.

Anders Eklund har också erkänt mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000. När hon hittades saknades hennes mobil och hennes filofax med id-kort.

Finkammar hemmet

De senaste två dagarna har polisen finkammat Anders Eklunds lägenhet i Torsåker.

– Om vi hittar mobilen kanske vi kan hitta fler föremål på samma plats. Vi går noggrannt igenom allt i hans lägenhet, alla föremål, alla handlingar. Vi vet inte ännu vad som kan vara av betydelse. En kartong vi hittar hos honom kanske visar sig fattas från en brottsplats, säger Sven-Åke Petters vid polisen i Dalarna.

Polisen är säker på att mobilen fanns kvar i området kring Stjärnsund tills signalen slocknade sent på söndagen den 6 april.

Kan ha hämtat den

Området som masten täcker sträcker sig inte till Eklunds lägenhet i Torsåker. Men det är inte omöjligt att han har gömt den i skogen eller återvänt till platsen för att hämta mobilen.

– Vi måste väga in alla eventualiteter, säger Mats Nygårds.

Polisen planerar nu en vallning med Anders Eklund på platsen där Engla försvann – bland annat för att han ska kunna visa var han slängt mobilen. I dag hålls nya förhör angående Engla Höglunds och Pernilla Hellgrens död.

Ett tredje mord

Anders Eklund är också aktuell i utredningen kring mordet på Pernilla Theorin, 30, i Avesta 2006.

Polisen vill inte kommentera om några av hennes tillhörigheter saknades efter mordet men har tidigare gått ut med att någon, sommaren 2007, stoppade ner ett föremål tillhörande Pernilla i hennes brevlåda.

Mordet på Engla |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln