Hillary om sin vän: Inga kommentarer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-11

Sexskandalen hotar toppdemokratens politiska framtid – Hillary vill inte kommentera

Den pågående prostitutionsskandalen kring New Yorks guvernör och Hillary Clintons kollega Eliot Spitzer kastar en skugga över primärvalet i Mississippi i dag.

Som guvernör för staten New York har Eliot Spitzer hittills varit en av Hillary Clintons viktigaste och starkaste supporters.

Inte bara som en framträdande demokratisk politiker utan också som superdelegat.

Men den pågående prostitutionsskandalen är på väg att ändra allt det.

I kväll svensk tid hålls primärval i Mississippi.

Skärmdump från Emperor Club VIP:s nätsida. Diamanterna anger hur dyra kvinnorna är. Eliot Spitzer tros ha betalat nära 26 000 kronor för sin fyratimmarsträff natten till alla hjärtans dag.

Efter att New York Times nätupplaga i går släppte den explosiva nyheten att guvernören erkänt för sina närmaste medarbetare att han är inblandad i en prositutionsring med exklusiva och dyra prostituerade höjs i dag allt fler rop på att han måste avgå.

Slog igen dörren

Vid ett kort framträdande under gårdagseftermiddagen amerikansk östlig tid bad han sin familj och allmänheten om ursäkt. Han sade sig ha ”agerat på ett sätt som kränkt skyldigheterna mot familjen”, men undvek noga att säga något om exakt vad han gjort – och hur det i sådana fall skulle påverka hans ämbete. När han troppade ut från presskonferensen med sin fru vid sin sida ropade reportrarna ut frågan: ”Ska du avgå, ska du avgå?”.

Svaret blev en igenslagen dörr.

Enligt NY Times tisdagsupplaga har Spitzers fru, Silda Wall Spitzer, förmanat sin make att inte ta det förhastade beslutet att avgå. Detsamma säger Lloyd Constantine, en av Spitzers närmaste rådgivare. Men resten av hans stab uppges vara av uppfattningen att Eliot Spitzers politiska karriär är över.

Spitzer har hittills varit en av Hillary Clintons viktigaste supporters. De uppges inte vara särskilt nära personliga vänner, men de har varit nära kollegor och Spitzer har uttalat sitt stöd för Hillary Clinton som demokratisk presidentkandidat. I går ville hon inte svara på frågor om Eliot Spitzer.

Clinton avvaktar

– Jag har inga kommentarer om det. Jag sänder mina tankar till guvernören och hans familj, sa hon vid ett framträdande i Scranton, Pennsylvania, där det hålls viktiga primärval den 22 april.

Senator Clinton sa också:

– Låt oss vänta och se vad som händer de närmaste dagarna. Jag tycker det är lämpligt att avvakta händelseutvecklingen, sa hon också.

Om Spitzer skulle avgå innebär det att Clinton får en superdelegatröst mindre. Hans röst kommer inte att ersättas, uppger demokraternas nationalkommitté.

Avslöjandet om Spitzers omoraliska och eventuellt också kriminella handlingar kommer med sällsynt dålig tajming för Hillary Clinton. Nyligen har hon nämligen intensifierat sin kritik av rivalen Barack Obamas samröre med Chicagopolitikern Antoin Rezko, som anklagats för korruption och bedrägerier.

Läs allt om USA-valet på Aftonbladets
specialsajt