Persson till hårt angrepp mot M: "Beter sig omoget"

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-01

SÖDERTÄLJE. Göran Persson svingade hårt mot Moderaterna under sitt tal på förstamaj.

Han menar att partiet trots decemberöverenskommelsen sätter käppar i hjulet för Stefan Löfvens regering – och att man gör det tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Det är omoget, farligt och kan mycket väl resultera i ett nyval, säger han.

Den gamle S-ledaren Göran Persson, statsminister 1996-2006, talade på Stora torget i Södertälje under årets förstamaj. I publiken fanns bland annat en av hans företrädare, exstatsministern Ingvar Carlsson.

Persson inledde med att kommentera de usla opinionssiffrorna för S som presenterades i dag. Enligt Persson var läget detsamma för honom själv när han senast talade i Södertälje, 1999.

– Jag kände nog precis på samma sätt då som Löfven känner i dag. Han kan trösta sig med att ganska snart därefter vände det för mig. Och sedan gick det uppåt ganska länge. En ljusnade framtid är hans, säger Persson efter talet.

Den gamle S-ledaren säger att alla politiska ledare tvingas genomlida dåliga siffror.

– Så är det, men sedan vänder det uppåt och blir man överlyckligt glad och känner att allt går rätt. Jag har varit igenom det några gånger, för att uttrycka mig försiktigt.

Kritiserade Moderaterna

Han uttryckte också stor oro för det skakiga parlamentariska läget i Sverige. Han riktade hård kritik mot Moderaterna.

– Jag är orolig för läget, där Moderaterna väljer att avstå från regeringsansvar därför att man inte vill göra det tillsammans med Sverigedemokraterna. Men samtidigt tycker man att det är okej sätta käppar i hjulet för den sittande regeringen med hjälp av SD. Det är omoget, farligt och kan mycket väl resultera i ett nyval.

Läget i sitt eget parti säger han så här om:

– Det är ett parti som tar ansvar också i besvärliga lägen. Och just nu har man fått igenom sin första budget och kan börja på att regera. Det har gått snart ett år utan att man fått chans att driva de frågor man tycker är viktiga. Jag är förtröstansfull.

Göran Persson poängterade också att anledningen till att "det går lite bättre för Sverige", är den stora invandring landet har haft.

Efter talet utvecklade han:

– I dag ville jag säga att det går lite bättre för Sverige eftersom att vi växer i befolkning. Det beror på vår invandring, det är viktigt att förstå. Och vi har många barn i Sverige, det är vår framtid. En åldrande befolkning tittar bakåt, det är farligt.

Vill se vinstförbud i grundskolan

Precis som i sitt tal på första maj förra året poängterade han också att han vill se ett slut på vinstintresset i skolan.

– Det är inte rimligt, det ska bort.

Han lyfte också fram att det av rättviseskäl behövs ett nedtrappat ränteavdrag, framför allt för de med höga lån. Dessutom vill han se en ny, reformerad fastighetsskatt. Men Persson drömde också om ökat bostadsbyggande, en helt "ny stad", gärna i Stockholms närhet.

– Jag vill visa att Sverige kan, vi behöver bygga på ett sätt som inte bidrar till klimatförändringarna. Vi behöver bygga nya daghem och nya skolor som är utmärka. Vi behöver kommunikation, en infrastruktur som inte heller sätter något fotavtryck vad gäller kol. Vi behöver ha våra bästa arkitekter, vi behöver bygga i trä, bort med betong och stål. Att ta ett sådant projekt när Sverige står och skriker efter nya lägenheter. Det vore fantastiskt stimulerande.

Han menar att det är viktigt att våga utopisk i frågan.

– En gång orkade vi bygga Vällingby. Då var det utopiskt, det här kanske blir tio gånger större. Det krävs den typen av ansats för att bostadsbyggandet ska sig upp ifrån det lunkande det nu har hamnat i.