Moderaternas känga mot Stefan Löfven

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-06-29

”Han ser inte utmaningen”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

VISBY. Nu blåser Moderaterna upp till strid i Almedalen – om unga och utlandsfödda.

Partiet lanserar begreppet "det nya utanförskapet" och riktar samtidigt en rejäl känga mot Stefan Löfven.

– Statsministern är blind för den här samhällsutmaningen, säger Tomas Tobé, partisekreterare (M).

Moderaterna gör nu allt för att försöka sätta agendan för Almedalsveckan och sno en del av ljuset av statsminister Stefan Löfven (S) som anländer i dag. Enligt partisekreteraren Tomas Tobé kommer partiet att lyfta fram det man kallar för "det nya utanförskapet" under hela veckan.

– Tidigare talade vi mycket om att vi hade en utmaning där många trycktes ut från arbetsmarknaden. Det vi nu snarare ser är att det är två grupper som växer sig starkare och där utanförskapet blir allt djupare, unga utan utbildning och utrikesfödda, säger han.

"Samhällsutmaning för alla partier"

Enligt Tomas Tobé har Moderaterna gjort sin läxa och nu omprövat den egna politiken. Han är självkritisk och menar att man i valrörelsen i höstas främst lyfte fram att utanförskapet har minskat och att 300 000 fler har kommit i jobb. I dag vill man i stället lyfta fram de två grupperna man identifierat har allra svårast att etablera sig.

– Det här är den stora samhällsutmaning som inte bara vi moderater utan alla politiska partier borde se, säger Tobé.

Moderaterna kommer under veckan att presentera en rad politiska förslag som partiet anser skulle kunna minska "det nya utanförskapet". Även M-ledaren Anna Kinberg Batra väntas lyfta frågan i sitt tal på fredag.

Kängar till Löfven och S

Tomas Tobé riktar samtidigt en rejäl känga mot Stefan Löfven. Han ifrågasätter statsministerns jobbmål om lägst arbetslöshet i EU till 2020 och menar att Löfven inte ser utmaningen med unga utan utbildning och utrikesfödda.

– Han är blind för det nya utanförskapet. Hade han sett det skulle han inte ha presenterat försämrat rut- och rotavdrag eller höjt arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Ser man det bör man inte rikta in negativa åtgärder som slår mot de här grupperna, säger partisekretaren.

– Löfven vill höja skatter och ta bort de här jobben, han tror att man kan utbilda bort det här problemet. Vi tror att man också måste se till att fler jobb också växer fram för att fler överhuvudtaget ska få en chans.

Enligt Moderaterna skulle hela samhället vinna på en satsning på "det nya utanförskapet".

– Vi tror att det här kommer att påverka så mycket annat, inte minst det vi brukar kalla utanförskapsområden. Tar man sig an den här utmaningen och gör det seriöst så tror vi att det finns väldigt stora vinster för Sverige att göra. Men man måste göra det nu, det är ganska bråttom.

Ministern välkomnar – men dömer ut lösningar

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar att M identifierat problemet med unga utan utbildning och utrikesfödda. Men hon dömer ut de politiska motståndarnas tro på lösningar som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

– Breda skattesänkningar fungerar inte för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Johansson.

Hon menar att man istället måste rikta insatserna direkt mot de individer som har det tuffast på arbetsmarknaden. Bland annat har nu 271 av landets kommuner skrivit på avtal med Arbetsförmedlingen för lokala överenskommelser med målet att få ned ungdomsarbetslösheten.

– Det är en systematiskt arbete där man måste plocka ungdom för ungdom och skräddarsy program för dem, vilket vi gör nu. Samma sak gäller för nyanlända. Man måste rusta individerna så att de kommer in på arbetsmarknaden.