Kungälv

Göteborgs Kex flyttar utomlands

Av: 

Miriam Bratt

Amanda Skagerström Lindau

Livsmedelsföretaget Orkla äger sedan år 1994 Göteborgs kex.

Foto: SARA RINGSTRÖM / Aftonbladet

NYHETER

I 130 år har Göteborgs Kex haft sin fabrik i Kungälv norr om Göteborg.

Men under måndagen meddelar ägarföretaget Orkla att de ska flytta produktionen till Lettland.

Nu rasar livsmedelsarbetareförbundet Livs mot beslutet.

Fram till år 2022 kommer de klassiska godbitarna från Göteborgs kex produceras i Kungälv norr om Göteborg. Sedan flyttar livsmedelsföretaget Orkla produktionen till Lettlands huvudstad Riga, berättar de i ett pressmeddelande.

Men beslutet möter kritik från livsmedelsarbetareförbundet Livs.

– Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottagligt för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris, skriver Eva Guovelin, Livs förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Bild tagen på Göteborgs kex-fabriken i Kungälv i slutet av 1970-talet.

Foto: CHARLIE GUSTAVSSON / AFTONBLADET

Orkla, Sveriges största livsmedelsföretag, äger Göteborgs Kex sedan år 1994 och de har redan en viss kexproduktion i Riga. Nu menar de att den här flytten är till för att optimera produktionen och skapa en starkare produktionsplattform.

– Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, skriver företagets vd Malin Jennerholm i pressmeddelandet.

Produktutvecklingen kvar i Kungälv

När kexproduktionen flyttar förblir produktutvecklingen i Kungälv. I nuläget ligger avdelningen i samma lokaler som fabriken, men kommer i framtiden att flyttas till nya lokaler i kommunen.

– Vi har haft en god dialog och en lång relation med Kungälvs kommun under många år vilket gör att vi känner oss trygga i att gemensamt hitta en ny långsiktig lösning för vår produktutvecklingsavdelning, säger Malin Jennerholm och fortsätter:

– Tillsammans med kommunen ser vi också möjligheter att utveckla marken med de fina ytorna mot älven den dag fabriken flyttar.

350 personer arbetar på fabriken

I dag arbetar 350 personer på fabriken i Kungälv, medan produktutvecklingen i kommunen består av 8 medarbetare.

– Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. De fackliga förhandlingarna som inleddes i början på året är nu avslutade. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar, säger Malin Jennerholm i ett pressmeddelande.

Orkla meddelar också att produktutvecklingen, som kommer att ligga kvar i Kungälv, förmodligen kommer behöva stärkas upp i framtiden.

”Stirrar sig blinda på låga löner”

Fackets svar på företagets beslut är:

– De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv, säger Eva Guovelin i pressmeddelandet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kungälv

ÄMNEN I ARTIKELN

Kungälv

Göteborg

Mat & dryck

Lettland

Riga