C:s partiledarkandidat stänger dörren till SD

Publicerad 2022-10-14

Alireza Akhondi, 42, kandiderar till att bli ny partiledare för Centerpartiet.

42-åringen hyllar avgående Annie Lööf och säger att han vill behålla partiets röda linjer mot SD.

– De liberala värden jag byggt upp är under attack, säger han.

I ett inlägg på Facebook meddelade riksdagsledamoten och bostadspolitiske talespersonen Alireza Akhondi att han kandiderar till att ta över partiledarposten efter avgående Annie Lööf.

Beskedet kom efter att den blivande regeringen presenterat överenskommelsen med Sverigedemokraterna som innehåller en kraftigt åtstramad migrationspolitik och flera ifrågasatta punkter på det kriminalpolitiska området.

– Det var ett jättesvårt beslut. Det är stora skor att fylla efter Annie som lett oss under en väldigt turbulent period när hela den politiska kartan ritats om. Men jag har varit medlem i Centerpartiet i 20 år nu och vill vara med och pussla fram olika kompetenser för att partiet och liberalismen står sig stark givet den samtid vi lever i, säger han och fortsätter:

– Vi såg allihop presskonferensen i dag. För mig är de liberala värden jag byggt upp och mitt politiska engagemang under attack och jag vill försvara dem, det är därför jag tagit beslutet.

”Bristande vandel, vad är det?”

På vilket sätt är det under attack, menar du?

– De säger att vi i dag ser bristande vandel, vad är det för något? Det genomförs även kraftiga inskränkningar på människor som söker asyl i Sverige. Vår tids största utmaningar är den hårda retorik som skapar mer splittring än samhörighet. Det är illavarslande.

Det har tidigare rapporterats om att falanger inom C velat se en förflyttning högerut när Annie Lööf nu lämnar sin post. Något som inte lär bli aktuellt om Alireza Akhondi får förtroendet.

– Det har varit en del tråkiga skriverier om falangstrider inom mitt älskande parti, men det finns inte. Det handlade mer om nyansskillnader som övertolkats av vissa.

Blir de röda linjerna mot SD kvar om du får förtroendet?

– Jag har själv svårt att se att Centerpartiet söker samarbete med Sverigedemokraterna. Jag har svårt att se att vi skulle överträda de röda linjer som vi i stort samförstånd dragit.

Annie Lööf.

Hyllar Lööf

Vad tar du med dig från tiden under Annie Lööf?

– Hennes inlyssnande ledarskap har varit fantastiskt lärorikt att vara en del av. Hennes sätt att säkerställa att den linje Centerpartiet väljer har en bred förankring i rörelsen. Får jag förtroendet är det något jag vill bygga vidare på.

Är det något nytt du vill föra in i partiet?

– I det här skedet känner jag enbart att jag står till förfogande. Får jag frågan från valberedning att formalisera min kandidatur kommer jag både förtydliga och konkretisera min vision för Centerpartiets politik och hur svenska samhället kan utvecklas.