Ny dokumentär: Polisen lockade oskyldig med prostituerade för att lösa mord

Publicerad 2022-10-17

Klas Malmgren var i årtionden huvudmisstänkt för mordet på Helena Andersson 1992.

När Malmgren inte erkände startade polisen en under cover-operation där han lockades med sprit och prostituerade.

Det avslöjas i en ny Viaplay-dokumentär.

– Om man var sugen på att gå in till någon tjej stod de för kostnaden. Jag tyckte det var äckligt, säger Klas Malmgren.

Helena Andersson försvann natten mot söndag den 14 juni 1992 på väg hem från stadshotellet i Mariestad.

Klas Malmgren var fram till 2019 polisens huvudmisstänkte, men han är sedan dess avskriven från utredningen. Nu träder han för första gången fram i Viaplays dokumentär ”Att lösa ett mord”. I årtionden levde Klas Malmgren med polisens misstankar och kallades återkommande till förhör. 2017 satt han till och med anhållen ett kort tag:

– Det var som en dålig film. Som ett justitiemord på mig, säger han.

När Klas Malmgren om och om igen bedyrade sin oskuld tröttnade utredarna. Därför sattes polisens hemliga sektion för särskilda insatser, SSI, in mot Klas 2007.

En dag när Klas Malmgren varit på Systembolaget i Mariestad frågade en kvinna utanför om han ville vara med i en marknadsundersökning. Hans svar gjorde att han några månader senare vann en helg på en konferensanläggning. Kort därefter satt han med sin flickvän Linda på en buss med andra vinnare på väg till Småland.

Vad de inte visste var att alla andra passagerare och busschauffören var poliser, från Sektionen för särskilda insatser.

– De var supertrevliga människor. Vi hade jätteroligt ihop, säger Linda i dokumentären.

Gillrar en honungsfälla

Klas bjuds på sprit och öl, och blir snart kompis med Stefan. En lastbilschaufför med sommarställe i Trolmen utanför Mariestad, som är ihop med Marianne. Hon presenterar sig som ägare av en cateringfirma. I själva verket är de SSI-agenter.

Snart umgås Klas och Linda med Stefan och Marianne, firar födelsedagar ihop. En dag dyker Stefan upp i lastbil hemma hos Klas, och ber honom om hjälp när han inom kort skall köra lastbil från Göteborg till Stockholm.

– Han behövde någon som kunde köra hem hans bil, berättar Klas.

Väl i Göteborg går Stefan och Klas på en pub, med några andra SSI-agenter. En så kallad honungsfälla håller på att gillras:

– Bredvid puben fanns ett kufiskt ställe. Jag har aldrig varit på strippklubb förut. Damerna slår sig ner och börjar kråma sig, vill att man köper en privatposering. De andra säger ”är det nåt du vill ha så betalar vi”, berättar Klas, som tackar nej.

Genom Stefan får Klas uppdrag som chaufför för ett logistikföretag, som är skapat av polisen, hävdas det i dokumentären. Han kör bland annat runt en ”ryss och hans älskarinna” i Stockholm.

Under ett år försöker SSI-agenterna snärja Klas, utan att lyckas. Klas berättar i dokumentären om hur poliserna vid ett besök i Amsterdam återigen försöker locka honom med prostituerade:

– Snabbt hamnar vi på red light-distriktet. Om man var sugen att gå till någon tjej stod han för kostnaden. Det var något som jag tyckte var äckligt, säger Klas.

Vid ett senare besök i Amsterdam, när Klas skulle på anställningsintervju i ett logistikföretag, har han först skrivit ett cv där han berättat att han varit misstänkt i Helena-utredningen.

”Han var min bäste vän”

Anställningsintervjun utvecklar sig plötsligt till rena förhöret. Företrädarna för ”logistikföretaget” plockar fram pärmar från mordutredningen och börjar pressa Klas:

– Jag frågade ”hur fan har ni fått tag i dem, de måste väl vara sekretessbelagda”. Då säger de att ”vårt researchteam fixar sånt, pengar löser det mesta”, berättar Klas.

Han redogör för hur företrädarna på logistikföretaget försöker få honom att erkänna: ”Berätta var du har gjort av kroppen, så har vi resurser att få bort henne därifrån”.

Klas bedyrar sin oskuld. Till slut kallas Stefan in. Då berättar Klas om misstankarna som riktats mot honom sedan 1992:

– Då säger Stefan att ”är det så att du vill lätta på hjärtat skriver du en lapp och så lägger du den på översta raden på tegelpannorna bakom uthuset på Trolmen”.

När Klas fortfarande inte erkänner dumpas han i Amsterdam och får ta sig hem själv. Operationen har till slut avbrutits, och plötsligt får Klas inte längre kontakt med Stefan:

– Han var min bäste vän under den här tiden. Det var till honom man gick om man hade något problem. Jag kände mig verkligen… Det var inget roligt, säger Klas med tårar i ögonen i dokumentären.

”Jag vet inte hur det känns för någon som haft inbrott. Det var lite den känslan, någon har varit där och snokat i ens hem som man trott varit ens vänner”, säger Linda Malmgren.

”En granne kan vara en väg in”

När Klas och Linda flera år senare tittar på Operation Playa om polisens hemliga agenter känner de båda igen Stefan:

– I Operation Playa var Stefan också lastbilschaufför. Det var riktigt äckligt, säger Klas.

– Jag vet inte hur det känns för någon som haft inbrott. Det var lite den känslan, någon har varit där och snokat i ens hem som man trott varit ens vänner, säger Linda, som numera är gift med Klas.

Journalisten Fredrik Undevik, som gjort Viaplay-dokumentären och tidigare ”Operation Playa” för SVT, lyckas få tag i en SSI-agent och ställer frågan om de inte är oroliga att ”målpersonen” kan hamna i skilsmässa på grund av det de gör:

– Vi letar ju efter svagheter som vi kan utnyttja, homosexualitet och äktenskapsproblem. Det är det bästa som kan hända oss. Om en kriminell skiljer sig blir han svag.

Hur tänker du om vanliga människor som blir infiltrerade?

– Det händer ofta att vi infiltrerar vanliga människor. Det kan räcka att du bor granne med någon som är kriminell, det kan vara en väg in för oss. Men de ska ju helst aldrig få reda på det, säger en anonym SSI-agent i Viaplay-dokumentären.

Valspråket för Sektionen för särskilda insatser, SSI, inom polisen är ”esse quam videri” - ”att verka utan att synas”.