Mikael Ribbenvik tillbaka i ny topposition – ska kontrollera EU:s migration

Uppdaterad 2024-03-30 | Publicerad 2024-03-29

Mikael Ribbenvik skriver om sina erfarenheter inom Migrationsverket. Nu har han nytt jobb.

Mikael Ribbenvik kallades för ”asylaktivist” av Björn Söder (SD) och efter maktskiftet fick han sluta som generaldirektör för Migrationsverket.

Nu är han tillbaka i en ännu mäktigare roll.

– Jag är så jävla naiv, men jag tror kanske ändå inte att det är personligt, säger Mikael Ribbenvik.

Det har gått tio månader sedan Mikael Ribbenvik gjorde sin sista arbetsdag på Migrationsverket – en myndighet som han arbetat för i 24 år.

Nu har han skrivit boken ”Migration: Genom mina ögon” om sina år i statens tjänst.

Kapitel har fått titlar som ”Tårta, champagne och apatiska barn”, ”Varför utvisas söta små flickor och sjuka gamla damer?” och ”Varför utvisas inte terrorister?”.

Tanken är att ge läsaren en inblick i komplexa processer som ofta slutar i att Migrationsverket får ta kritik från flera håll, oavsett hur myndigheten agerar.

– Det var ju alltid enighet, tvärs över av alla partier, att ”det här är inte klokt och Migrationsverket är inte kloka. De är dumma i huvudet”. Den debatten var ju väldigt ointellektuell, för att man vill inte tränga in i varför vi fattade besluten som vi fattade, säger Mikael Ribbenvik när Aftonbladet träffar honom på förlaget Mondials kontor i ett av Kungstornen i centrala Stockholm.

”De svingar”

Han talar om ett ”hyckleri” i den migrationspolitiska debatten, där politiker inte känner till lagstiftningen och ibland ger kritik mot Migrationsverket när myndigheten bara följer den lag som politikerna stiftat.

– Speciellt riksdagsledamöter. De är lite mer frispråkiga. De svingar.

Ett exempel som han nämner är debatten om hur många människor som Sverige ska ta emot.

– När Tobias Billström var migrationsminister nämnde han volymer och fick en ordentlig smäll på fingrarna av Fredrik Reinfeldt. För någon som har jobbat i branschen länge så vet man att volymer är helt avgörande i frågan. Helt, helt avgörande.

– Om det kommer tusen asylsökande på ett år så får det väldigt liten samhällspåverkan och det får väldigt liten påverkan på myndigheter som ska hantera det. Kommer det 160 000 så är det samhällsomvälvande.

Partierna har i flera år diskuterat ett mål för hur många människor som ska komma till Sverige: ett volymmål.

Stater kan indirekt styra det genom att ändra förutsättningarna för invandrare, till exempel genom att minska bidrag och endast ge ut tillfälliga uppehållstillstånd.

En av de uttalade ambitionerna med Tidöavtalet är att minska migrationen till Sverige rejält.

Om Ekeroth (SD): ”Skällde och skrek”

Och appropå Tidöavtalet och den nya regeringen: efter maktskiftet visste Mikael Ribbenvik att hans dagar som generaldirektör för Migrationsverket var räknade.

I boken skriver han om sina tankar på valnatten 2022:

Sverigedemokraterna. De gillar inte migration, därför gillar de inte Migrationsverket, därför gillar de inte mig.”

Lite tidigare i boken har Ribbenvik slagit fast att SD:s antipatier mot honom antagligen grundar sig i att han, som rättschef, 2012 fattade beslut om att situationen i Syrien innebar att alla syrier som sökte asyl i Sverige skulle få stanna.

Beslutet kallar Ribbenvik för sin ”dödsdom i statsförvaltningen”.

– Nyckelordet är att vi gick tillbaka till permanenta uppehållstillstånd, som det alltid hade varit. Men det uppfattades som att Migrationsverket bestämt att alla helt plötsligt ska få permanenta uppehållstillstånd.

– Det förargade ju speciellt Kent Ekeroth. Så att Fredrik Beijer (Migrationsverkets dåvarande rättschef reds. anm.) fick stänga av sin telefon. Han ringde ju om och om igen och skällde och skrek.

”Satte mig högst på deras ’hitlist’”

Det var någonstans här som Sverigedemokraterna också började intressera sig för att få bort Mikael Ribbenvik, tror han själv.

”Jag är själv övertygad om att det är detta beslut som gjorde att Björn Söder kallade mig asylaktivist långt senare och att Sverigedemokraterna satte mig högst på deras ’hitlist’ när de kom till makten”, skriver han i boken.

Att bli kallad ”asylaktivist” tog hårt, berättar Mikael Ribbenvik. Han har haft som ambition att alltid följa lagen och inte på något vis utöva aktivism.

– Det är ju en förolämpning för en statstjänsteman att bli kallad för det.

– Statstjänstemän ska göra jobbet och följa lagen. Den dagen som man inte gör det och går vid sidan av lagen på grund av påtryckningar, då har man satt sig över folkviljan och folkstyret.

Ribbenvik: Åkesson lyckades på varje punkt

Mikael Ribbenvik minns särskilt sitt sista besök i riksdagen då han var kallad till socialförsäkringsutskottet. Under mötet fick han applåder av riksdagsledamöterna för sin gärning som statstjänsteman, men inte av alla.

”Alla, utom sverigedemokraten Ludvig Aspling. Han hade suttit i mitt insynsråd och alltid varit artig och trevlig. Nu satt han med armarna i kors och stirrade på mig. Det var inte bara obehagligt, det var även föga gentlemannamässigt av honom”, skriver han i boken.

”Och medan applåderna ekade ut mellan väggarna i sessionssalen var bilden tydlig och klar. Sverigedemokraterna hade utnämningsmakten, eller åtminstone utschasningsmakten, i Sverige.”

Ribbenvik skriver vidare:

Jimmie Åkesson hade presenterat sin hitlist i media redan oktober 2022. Den bestod av rikspolischefen, migrationschefen, Sidachefen och chefen för Skolverket. Han lyckades på varje punkt.”

Kommer tillbaka på mäktig migrationspost

Men Mikael Ribbenvik har inte gjort sin sista gärning för migrationspolitiken.

Han är precis klar för en topposition inom EU. Som vice direktör för EU:s asylmyndighet, EUAA, ska han se över implementeringen av den nyligen slutna asyl- och migrationspakten.

– Det finns ju en mottagningsstandard nu också i migrationspakten. Jag har anställts för att övervaka att det är samma standard i hela Europa. Jag kommer att jobba hårt med det.

Ribbenviks kandidatur till posten backades av samma regering som inte gav honom förlängt som generaldirektör för Migrationsverket. Det nya jobbet tillträder han i mitten av april och löper i fem år.

Regeringen stöttar en ”asylaktivist” alltså?

– Ja, det kan man säga, skämtar Mikael Ribbenvik.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) förklarade på X, tidigare Twitter, att hon var glad att Ribbenvik fick posten och att regeringen ”jobbat hårt för hans kandidatur”.

Mikael Ribbenvik påpekar att det hårda arbetet har utförts av honom själv.

– Det är sju tester och intervjuer, anonyma prov där man inte har några fördelar av vem man är. Regeringen kan skriva ett stödbrev, men de kan inte placera mig där eftersom det är en omröstning bland EU:s medlemsstater, säger Mikael Ribbenvik.

Är det inte ödets ironi att du är tillbaka i den här positionen nu?

– De ville ju inte ha mig kvar på Migrationsverket, sen vad jag gör någon annanstans…

– Jag tror verkligen inte… Jag är så jävla naiv, men jag tror kanske ändå inte att det är personligt. Jag tror att det är ansiktet som frontar migrationen. Men sen när det väl var över, då är det ”mission accomplished”. Jag tror inte det finns någon långvarig vendetta.