Efter uteslutningen – Ohlys bredsida mot partiledningen: ”Maktfullkomlig”

Publicerad 2023-11-13

Tidigare V-ledaren Lars Ohly.

Vänsterpartiet skakas av uteslutningsärendet mot Björn Alling, som kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostars fördömande av Hamas.

Nu ger sig tidigare partiledaren Lars Ohly in i debatten och sågar partistyrelsens försök att bli av med Alling.

– På min tid uteslöt vi rasister. Nu utesluts en socialist, internationalist och miljökämpe, skriver forne V-ledaren på Facebook.

Björn Alling.

Vänsterpartiets partistyrelse vill utesluta vänsterpartisten Björn Alling, som representerar partiet i Linköpings kommun.

Anledningen är den kritik som Alling framfört mot partiledningen, där han bland annat riktat skarp kritik mot Nooshi Dadgostars fördömande av Hamas attacker i Israel.

Alling har meddelat att han kommer att ta strid i frågan under partiets kongress i maj 2024.

Björn Alling har fått stöd för sin sak inom partiet, där omkring drygt 250 personer skrivit under en namnlista till stöd för Alling. På sociala medier har också medlemmar uttryckt sitt stöd för sin partikamrat.

Även den tidigare vänsterledaren Lars Ohly ställer sig bakom Björn Alling.

I ett inlägg på Facebook skriver Lars Ohly bland annat att han hoppas att kongressen kommer att gå emot partistyrelsen och behålla Alling i partiet.

”Sorgligt att läsa om hur en maktfullkomlig ledning i Vänsterpartiet beslutat utesluta Björn Alling från partiet. På min tid uteslöt vi rasister. Nu utesluts en socialist, internationalist och miljökämpe”, skriver Lars Ohly.

Lars Ohly ger också sitt stöd till Alling i ett svar på den senares inlägg på Facebook, där Alling gör klart att han tar upp striden mot partistyrelsen om att få vara kvar i Vänsterpartiet.

Den före detta V-ledaren skriver vidare att han inte anser att partisekreterare Aron Etzler lever upp till partiets stadgekrav på att säkerställa fri debatt i partiet.

”Jag trodde aldrig att en majoritet i partistyrelsen skulle kunna vara så dum. Fattar de inte att deras uppgift är att hålla ihop och stärka vänstern, inte försvaga och splittra den?”, skriver Lars Ohly på Facebook.

Aftonbladet har sök Lars Ohly för en kommentar, men han avböjer.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.