Personal vågade inte larma polisen om hot om väpnad fritagning – av rädsla för sekretesslagar

Publicerad 2023-07-03

Sis-hemmets personal hotades flera gånger om väpnad fritagning.

Men de vågade aldrig ringa polisen – av rädsla att bryta mot sekretesslagarna.

– Det är en oacceptabel situation, säger justitieminister Gunnar Strömmer till Sveriges Radio Ekot, som granskat händelsen.

Hoten på Fortunagården i Värnamo, som bedriver missbrukarvård, ägde rum i slutet av mars i år. En inlagd sa flera gånger till personalen att beväpnade personer skulle komma och utföra en fritagning.

Men personalen vågade inte larma polisen – av rädsla för att bryta mot sekretesslagstiftningen. Det avslöjar en granskning som Sveriges Radio Ekot gjort.

”Oerhört allvarligt”

Uppgifterna presenteras av Statens institutionsstyrelses (Sis) egen beredskapsrapport.

– Det är så klart oerhört allvarligt och vi kan inte ha det på det sättet, säger justitieminister Gunnar Strömmer till Sveriges Radio om uppgifterna.

– Det är en oacceptabel situation, både för det samhällsfenomen som ska hanteras och det konkreta fallet, men naturligtvis också för de aktuella medarbetarna.

Gunnar Strömmer.

Nekar intervju

Enligt Sveriges Radio Ekot har representanter från Sis nekat till en intervju – och stoppat Fortunagårdens tillförordnade enhetschef från att berätta om händelsen.

Ekot uppger att det i Sis riktlinjer står att sekretessen får brytas – om det gäller ett brott med ett straff på minst ett års fängelse som begåtts, eller ett brott som ger minst två års fängelse som man försökt begå.

Någon väpnad fritagning skedde aldrig i detta fall.