SD:s internstrid om regeringsbildning – ”Jomshof pratar ganska mycket”

Publicerad 2022-09-12

Ett storbråk om regeringsfrågan har blossat upp inom Sverigedemokraterna.

Partisekreteraren Richard Jomshof är kritisk till att SD är på väg att släppa regeringskravet – och har hamnat i klinch med vice ordföranden Henrik Vinge, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Jomshof pratar ganska mycket. Punkt, säger partiets stabschef Linus Bylund.

Under måndagsförmiddagen var Aftonbladet på plats när Jimmie Åkesson anlände till Moderaternas kansli för att äta lunch.

Men vem han skulle äta med och vad som skulle avhandlas, ville han inte avslöja.

Enligt Aftonbladets uppgifter har dock samtal mellan partierna sedan tidigare pågått, där regeringsfrågan varit uppe på bordet. En huvudvärk för statsministerkandidaten Ulf Kristersson är nämligen att Liberalerna gång på gång uppgett att man inte tänker stödja en regering där SD ingår.

”Kräver inte ministerposter”

Inom SD:s partitopp ska det finnas meningsskiljaktigheter i regeringsfrågan, enligt Aftonbladets uppgifter. I ena ringhörnan finns vice partiordförande Henrik Vinge, i andra partisekreteraren Richard Jomshof.

– Många uppger att Vinge i samtal med Moderaternas gruppledare Tobias Billström tidigt aviserat att SD inte kräver platser i en regering, säger en SD-källa till Aftonbladet.

Detta ska ha fått Richard Jomshof att gå i taket. Så sent som under måndagsmorgonen lyfte Richard Jomshof frågan på nytt i en intervju med SVT.

– Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter. Det är klart att vi måste kunna prata statsministerposten, talman och presidieposter i de olika riksdagsutskotten, sa han i SVT:s morgonstudio.

Enligt Aftonbladets uppgifter har Henrik Vinge stöd av bland andra biträdande partisekreterare Mattias Bäckström Johansson och Josef Fransson, medan Jomshofs hårdare linje får stöd av bland andra partitoppen Björn Söder och rättspolitiske talesmannen Tobias Andersson.

Linus Bylund.

Kritiseras av stabschefen

Innan Jimmie Åkesson anlände till Moderaternas kansli mötte Aftonbladet stabschefen Linus Bylund. Han var allt annat än nöjd med Jomshofs nya utspel.

– Om det kan du få citera mig som följande: ”Jomshof pratar ganska mycket. Punkt”, säger Linus Bylund.

Men enligt Linus Bylund har partiet inte officiellt släppt något krav på ministerposter.

– Vi har sagt hela tiden att det var vår utgångspunkt är att vara en del av regeringen. Den inställning har naturligtvis inte ändrats.

I intervjun med SVT uppgav Richard Jomshof att partiet nu sitter i ett helt nytt förhandlingsläge när man av allt att döma lyckades bli största parti på högersidan.

– Jag vill inte kommentera det. Jag tycker de orden får stå för honom, det finns en poäng med att vi blivit så stora. Men jag menar att man inte behöver vara så drastiskt, säger Linus Bylund.

Tycker du att han gick lite långt?

– Jag tycker det saknas skäl för oss att kommunicera den typen av saker utåt i det här läget.

SD:s stabschef vill inte gå in i detalj på vilka krav partiet för med sig in i förhandlingarna som inletts med Moderaterna.

– Nu har vi haft några månader där vi har dansat efter er i medias pipa och varit på era debatter på era tidpunkter med era debattordningar, frågor och uppställningar. Nu kör vi tvärtom ett tag. Nu är det vi som bestämmer när vi pratar med media om olika saker.

”Hopkok”

Richard Jomshof vill inte kommentera hur diskussionen gått internt om regeringsfrågan.

”Jag har precis pratat med Linus Bylund och vi är helt överens om att ett stort mått av ödmjukhet är på sin plats. Vi är också överens om att det primära är att få till en politisk förändring som är bra för Sverige. Det är dock upp till dem som sköter dessa förhandlingar att göra vad de kan för att få igenom så mycket det går av vår politik”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

I kvällens Agenda på SVT berättar Linus Bylund att han och Richard Jomshof är överens om att de ”inte är oense”

Han kallar den här artikeln för ett ”hopkok”.

Henrik Vinge bemöter uppgifterna via ett sms från Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman.

”Den här sagan är uppdiktad från början till slut och återspeglar varken enskildas ståndpunkter eller hur diskussionerna förs i Sverigedemokraterna.”