Akut tomatbrist i Storbritannien

Publicerad 2023-02-24

Tomaterna håller på att ta slut i Storbritannien.

Flera butikskedjor i landet inför nu köpgränser på grönsaker.

Samtidigt stiger priserna i Sverige.

Torka i norra Afrika och södra Europa har lett till brist på grönsaker i Storbritannien.

Framför allt är det brist på tomater och i flera av de brittiska butikerna står hyllorna nu tomma.

På tisdagen meddelade Asda, Storbritanniens tredje största livsmedelskedja, att de inför en tillfällig köpgräns på max tre artiklar eller förpackningar när det kommer till tomater, paprika, gurka, sallad, salladspåsar, broccoli, blomkål och hallon.

”Precis som många andra stormarknader upplever vi utmaningar när det kommer till inköp av vissa produkter som odlas i södra Europa och norra Afrika”, säger en talesperson för Asda, enligt Reuters.

Morrison uppger att de kommer införa ett köptak på två artiklar per kund som vill köpa tomater, gurka, sallad och paprika.

På sociala medier sprids nu bilder på hyllor där grönsakerna lyser med sin frånvaro.

Samtidigt uppger Andrew Opie, chef för BRC som representerar samtliga stormarknader i Storbritannien, att butikerna kommer kunna hantera bristen.

– Medan bristen väntas pågå i några veckor är stormarknaderna skickliga på att hantera frågor som rör leveranskedjorna och att arbeta med lantbrukare för att säkerställa tillgången till ett brett utbud av färskvaror, säger han.

Tomatkrisen påverkar priserna i Sverige.

Ingen svensk brist än – men priserna stiger

I Sverige är det ännu ingen stundande brist på tomater, men tillgången är något som svenska importörer håller koll på.

– Jag har pratat med vår största importör av tomater. Någon akut brist är det inte, men det är ont om vatten och det är något som de har hög observation på, säger Kristina Mattsson, jordbrukspolitisk analytiker hos Jordbruksverket.

I nuläget importerar Sverige tomater från främst Nederländerna, Spanien och Marocko, beroende på årstid. Den svenska produktionen har stannat av på grund av de höga elpriserna och leverantörerna har lagt ner sina verksamheter.

De ökade priserna och bristen på vatten leder dock till att de tomater som importeras till Sverige, och andra grönsaker, stiger i pris.

– Man har en uppåtgående pristrend, med höga produktionskostnader, högre förpackningskostnader, högre energipriser. Det är flera faktorer som påverkar, säger Kristina Mattsson.

Ställde in all produktion i Sverige

I höstas meddelade Nordic Greens Trelleborg, Sveriges största tomatodlare, att de ställer in all vinterproduktion på grund av de stigande elpriserna.

– Det har aldrig hänt förut. Det har aldrig varit så höga elpriser i Sverige, sa Mindaugas Krasauskas, platschef på Nordic Greens Trelleborg, då.

Beslutet togs i slutet av augusti när det stod klart att vinterns elpriser väntas bli betydligt högre än vad tidigare prognoser visat.

Följ ämnen i artikeln