Ivo sågar akutvården: ”Farligt för patienterna”

Publicerad 2023-01-19

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström under en pressträff där rapporten presenterades.

Patienter ligger i sin egen avföring, får inte mat och blir hemskickade med blodförgiftning.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, totalsågar den svenska akutvården i en ny rapport.

– Vi är nere på en nivå att det är farligt för patienterna, vi måste agera, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Akutsjukhusen i Sverige har haft problem under lång tid. Men trots att Ivo har granskat och varnat regionerna kvarstår inte bara problemen – de blir värre.

Därför har Ivo genomfört en tillsynsgranskning av 27 akutsjukhus. I dag presenterades den, och resultatet var nedslående.

– Det här avslöjar att svensk vård har en alldeles för låg lägstanivå, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Alla regioner i Sverige har brist på disponibla vårdplatser inom akutvården. Den största orsaken är brist på personal, framför allt sjuksköterskor.

– Det innebär både en situation med patientsäkerhetsrisker, men drabbar också arbetsmiljön, säger Ivos  avdelningschef Peder Carlsson, som varit ansvarig för tillsynen.

Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hann inte till defillbrator – patient dog

Alla 27 akutavdelningar uppger att man varje vecka behöver skicka hem patienter som egentligen behöver läggas in på sjukhus.

– Vi har exempel där patienter med blodförgiftning som behöver läggas in och få antibiotika i stället skickats hem.

Hälften av alla akutsjukhusen uppger att personalen inte har förutsättningar att ge läkemedel i rätt tid. Personalen har heller inte möjlighet att ge den mat, dryck och omvårdnad som man behöver.

Arkivbild.

När en patient kommer in till akuten får de en färg. Om de blir orangea eller röda ska de hanteras skyndsamt – men i många fall får de vänta en timme.

Peder Carlsson beskriver en lägesbild som han kallar ovärdig svensk sjukvård.

– Enligt uppgifter får patienter ligga i flera timmar i sin avföring och urin. Det är en förskräcklig situation, helt oacceptabel.

En annan gång fick en patient ett hjärtstopp, men personalen kom inte åt den utrustning de behövde för att kunna vidta nödvändiga åtgärder.

Patienten överlevde inte.

– Det berodde på att det var för mycket folk i korridoren. Det var för mycket saker, man kunde inte vidta nödvändiga åtgärder. I detta fall kom man inte åt defibrillator. Ytterligare en helt oacceptabel situation.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Personalen gör rätt - fel på ledningen

Ivo framhäver flera gånger att det inte är personalen som ligger bakom problemen - tvärtom.

– Vi kan se i den här granskningen att vårdpersonalen snarare gör allt och lite till. De vi säger är att det handlar om ledningen och styrningen. Hur man leder, kontrollerar och hanterar patienthanteringen, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Alla 27 sjukhus kritiseras av Ivo.

Ivo bedömer att minskningen att vårdplatser har gått för långt, och att svensk vård är i dag inte förenlig med svensk lagstiftning.

– Personalens förutsättningar att jobba patientsäkert är usla, säger Sofia Wallström.

Problemen är inte nya. Dessutom håller nästan alla regioner med Ivo.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att regionerna, trots denna samstämmighet, inte har vidtagit åtgärder som fått effekt. Vi är i ett sådant läge att det här inte får bli ett normalläge. Varken regionerna, personalen eller patienterna får inteckna detta som en acceptabel verklighet.