Historiskt förtroenderas för regeringen

Bottenresultat för Tiktok

Publicerad 2023-03-07

Förtroendet är högre än någonsin för Försäkringskassan och Försvarsmakten.

Den nya regeringen rasar däremot i Förtroendebarometerns senaste mätning.

Samtidigt noterar Socialdemokraterna sitt högsta resultat någonsin.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Regeringen har tappat 16 procentenheter i Förtroendebarometerns senaste mätning.

Att en nytillsatt regering har ett lågt förtroende är inte ovanligt, men raset från 50 till 34 procent är det största som uppmätts efter ett valår sedan mätningarna startade 1997.

– Dels är det en mer utmanade situation med väldigt stora prisökningar, ränteökningar och kanske en fallande krona. Det har också varit en diskussion om vallöften, elstöd och amorteringsfrihet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, till Sveriges Radio Ekot.

Även Ica (-11 procentenheter) och Riksbanken (-14 procentenheter) står för två av årets största förtroendeförluster, efter regeringen.

Videoappen Tiktok gör en bottennotering. Endast två procent av svenskarna har förtroende för det sociala mediet.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas partiledare.

Nya toppnoteringar

Socialdemokraterna däremot noterar sitt högsta förtroende någonsin. Även Försäkringskassan och Försvarsmakten gör två rekordnoteringar i år.

Förtroendet för valsystemet är också klart högre nu än efter det förra riksdagsvalet.

– Det växande stödet för det svenska valsystemet ger stark legitimitet åt valresultatet från september. Förtroendet för valsystemet ökar både bland valets vinnare och förlorare, säger Medieakademins Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, i ett pressmeddelande.

Trots det oroliga omvärldsläget har svenskarna också en relativt stabil tilltro till Sveriges förmåga att hantera framtidens utmaningar. Fler än tidigare är optimistiska när det kommer till folkhälsoutmaningar och den militära säkerheten.

Skärmdump från Förtroendebarometerns presenteation. Visar förtroendet för politiska partier.

Följ ämnen i artikeln