Många frågetecken om sjukdomsutbrott i Kina

Malin Johanson/TT

Publicerad 2023-11-23

Ett barn testas för covid i huvudstaden Peking. Bild från i fjol.

Ett ökat antal fall av en okänd lunginflammation sprids bland barn i norra Kina och WHO kräver svar från landet. Vad det rör sig om för smitta är dock oklart.

– Det är förstås viktigt att följa och se att det inte är något nytt smittämne, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Kinesiska myndigheter meddelade i förra veckan att man sett en ökning av luftvägsinfektioner i befolkningen, något man bland annat kopplar till lyfta restriktioner efter pandemin.

Det finns även rapporter om klusterutbrott av lunginflammation bland barn i landets norra del. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu bett Kina om mer klinisk information och laboratorieanalyser kring fallen.

”Det är oklart om dessa fall har med den generella ökningen av luftvägsinfektioner att göra som tidigare rapporterats av kinesiska myndigheter, eller om det handlar om separata händelser”, skriver WHO i ett pressmeddelande och refererar bland annat till det internationella informationsnätverket Promed.

Lite information

Promed uppger att sjukhus, bland annat i huvudstaden Peking, har varit överfulla med barn sjuka i lunginflammation.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det dock svårt att säga något utifrån den knapphändiga information som finns tillgänglig i nuläget.

– Det kommer alltid i gång rykten kring vad det kan vara, men än så länge har vi inte så mycket information. Det kan mycket väl vara en vanligt förekommande infektion, det sprids mycket luftvägsinfektioner av olika slag nu i Kina efter deras lockdown, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare brister

Kina kritiserades hårt under pandemin, dels för att ha varit senfärdiga med att rapportera om utbrottet i landet men även för sin löpande redovisning av smittotal och dödsfall. Osäkerheten kring covidstatistiken var stor menade bland annat Folkhälsomyndigheten.

Om landet blivit bättre på att redovisa data är svårt att svara på, enligt Magnus Gisslén.

– Det har funnits brister tidigare, att man varit lite sen med att rapportera och en del mörkläggning förekom under pandemin. Förhoppningsvis har man lärt sig någonting. Det kommer rapporter från Kina och man samarbetar med WHO, vilket är utmärkt. Hur bra det fungerar nu är svårt att säga, säger Magnus Gisslén.

Följ ämnen i artikeln