Bärgningsarbetet klart på E22

TT

Uppdaterad 2024-01-05 | Publicerad 2024-01-04

Bärgningsarbetet efter snökaoset på E22 i Skåne är avslutat, enligt Trafikverket.

Vägen vid Hörby kommer att öppnas vid fyratiden fredag morgon.

– Vi är klara med bärgningen nu. Nu ska vägen plogas och sandas och vi ska sätta upp markeringar där mitträcket har klippts upp, säger Angelika Knutsson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

– Vägen kommer att öppnas för trafik klockan fyra på fredagsmorgonen, säger Knutsson.

Tills dess att mitträcket har lagats kommer hastigheten på den aktuella sträckan vara nedsatt till 70 kilometer i timmen.

Räddningstjänsten Syd, som ansvarar för den sydvästra delen av sträckan, uppger att arbetet lossnade på förmiddagen när vinden avtog och det blev enklare att arbeta på platsen.

Försvarsmakten var sent på eftermiddagen kvar längs E22 med tio bandvagnar som bemannas av hemvärnet.

– Vi är på plats och vi kommer att jobba vidare, säger Janne Bohman, kommunikationschef på militärregion syd.

Kaotisk natt

Under natten mot torsdag och tidiga morgonen beskrevs läget på vägen som kaotiskt. Till en början klippte räddningstjänsten upp mitträcken för att bilar skulle kunna köra därifrån på den vägbana som var mer farbar.

Senare bedömdes läget så akut för de människor som suttit fast i sina bilar hela natten att bilarna fick lämnas kvar och människorna evakueras.

Några personer behövde hämtas med ambulans och många av dem som fick hjälp beskrevs som frusna, hungriga och trötta. De fördes till en uppsamlingsplats i Hörby kommun.

Körde ut mat

Under natten hjälpte Försvarsmakten till med att köra ut mat och dryck till personer i bilarna och hjälpt till att skotta ut bilar. Försvarsmaktens prioritet var framför allt att hjälpa räddningstjänsten med att rädda liv.

– Det är som en vit vägg som du träffas av hela tiden. Går du utanför bilen blir det farligt, men även om du stannar kvar inne och inte får mat eller vatten, beskrev Janne Bohman läget under natten.

Även Sölvesborgs kommuns hemtjänst har behövt hjälp med en bandvagn från Försvarsmakten under natten.

Följ ämnen i artikeln