Vice statsministern: Dra in bistånd till Turkiet för att få ut Kurdiska räven

Publicerad 2023-09-12

Regeringen pressas från höger och vänster om Kurdiska räven.

Nu öppnar vice statsminister Ebba Busch (KD) för att dra in biståndet till Turkiet om mannen inte fängslas eller lämnas ut.

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, säger Ebba Busch.

Våldsvågen sveper över Sverige men styrs från Turkiet.

Flera av den senaste tidens spektakulära dödsskjutningar kopplas till mannen som kallas Kurdiska räven, Rawa Majid.

Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till mord. Men Turkiet har vägrat att lämna ut Kurdiska räven med hänvisning till att han är turkisk medborgare.

Rawa Majid, alias ”Kurdiska räven”, är en av huvudpersonerna i den våldsvåg som pågår i Sverige.

”Vägrar ta ansvar för sina medborgare”

Och den tilltagande våldsspiralen får regeringen att ta till nya grepp.

Vice statsminister Ebba Busch säger att regeringen nu öppnar för att dra in biståndspengarna till Turkiet för att förmå landet att lämna ut gängledaren.

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, säger Ebba Busch.

– Det här är ett grundläggande förhållningssätt till kriminella som vi applicerar. Vi har talat klarspråk i andra frågor, nu får vi fortsätta hålla den linjen, även vad gäller medborgare oavsett vilket land de kommer ifrån.

Ebba Busch och regeringen pressas att agera – från både höger och vänster.

Vill sluta avtal

Sverige gav 2022 ett bistånd på strax under 80 miljoner kronor till Turkiet, enligt biståndsmyndigheten Sida.

I en riktad insats tidigare i år gav Sverige också bistånd för 550 miljoner kronor till Turkiet och Syrien efter jordbävningskatastroferna i området.

Ebba Busch säger att regeringen nu vill sluta fler avtal med olika stater för att få till utlämningar åt båda hållen, där Sverige ska lämna ut kriminella till deras hemländer och få hit personer som ska lagföras.

– Det är klart att de senaste dagarnas händelser som har ägt rum i min egen hemstad Uppsala gör mig extra bedrövad. Det här är en pest som vi måste bekämpa på alla sätt nu och det är en av regeringens absolut viktigaste uppgifter, säger Ebba Busch.

Turkiets president Erdogan vägrar lämna ut ”Kurdiska räven” och har satt käppar i hjulet för Sveriges Nato-ansökan – samtidigt som Turkiet tar emot svenska miljoner i bistånd.

I sin regeringsförklaring under öppningen av riksdagen på tisdagen adresserade statsminister Ulf Kristersson (M) gängbrottsligheten.

”Helt extrem”

Statsministern pekade ut den grova organiserade brottsligheten som ett aldrig tidigare mött hot mot svensk säkerhet.

– Den senaste dagarnas våldsutveckling är helt extrem. Vi passerar nya gränser hela tiden. Det förefaller vara ständiga hämndaktioner görs där små barn, släktingar och helt oskyldiga människor mördas. Det är helt förfärligt, säger Ulf Kristersson och pekar på regeringens omläggning av rättspolitiken.

Är det här som sker att anse som inhemsk terror?

– Jag har sagt länge att det här är ett slags inhemsk terrorism och ska behandlas som om det vore terrorister.

Statsminister Ulf Kristersson beskriver de senaste dagarnas våldsutveckling som extrem.

Vad gör regeringen för att få Kurdiska räven utlämnad?

– Både Sverige och Turkiet utlämnar normalt inte egna medborgare. Däremot är det viktigt med polisiärt samarbete och min mycket tydliga bild är att efter att Sverige börjat samarbeta med Turkiet för att stoppa PKK-terrorism, så samarbetar också polismyndigheterna och säkerhetspoliserna mycket närmare än tidigare.

Pressas från båda håll

Socialdemokraterna krävde i somras att regeringen ökar takten i arbetet med att få gängledaren utlämnad. Den tidigare justitieministern Morgan Johansson, är bedrövad över att inget händer.

– Hittills har jag inte sett regeringen göra något. Det enklaste är att man tar upp detta med den turkiska ambassadören. Inte ens det har jag sett att man har gjort, säger Johansson.

Han anser att överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet om det svenska Nato-inträdet bör kunna användas för att lösa krisen.

– Turkiet kan inte bara ställa krav på Sverige, vi måste kunna ställa krav på dem. Vi kan inte acceptera att det sitter grovt kriminella i Turkiet och planerar mycket allvarlig brottslighet i Sverige. Vi ser varje dag hur gängkriget, orkestrerat från den här gangstern, bara blir värre och värre, säger han.

Turkiets president Erdogan under ett besök hos Vladimir Putin härom veckan.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson, regeringens samarbetspartner, vill se hårdare krav på Turkiet.

– Det rimliga är att personen lagförs i Turkiet. Om Turkiet inte vill det, om man inte gör något, då bör man utlämna honom så att vi kan lagföra honom.

Frågan ligger utanför Sverigedemokraternas och regeringens samarbete, säger Åkesson. Han tillägger:

– Jag tycker man ska ställa hårda krav på Turkiet. Att den här personen antingen blir tillfångatagen och lagförs eller utlämnas till Sverige för lagföring här.

Även Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att regeringen måste arbeta hårdare för att få Rawa Majid utlämnad.

– Lös det, inget land accepterar att en person lever lyxliv i ett annat land och beordrar mord på unga människor och skapar ett enormt lidande i Sverige.

ANNONS