Kristersson om den svenska invandringspolitiken: ”Paradigmskifte”

Publicerad 2023-09-12

Hårdare tag både i invandringspolitiken och kriminalpolitiken.

Det utlovade statsminister Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring.

– Integrationsproblemen präglar numera de flesta politikområden, säger han.

Det var en allvarlig statsminister som läste upp den 18 sidor långa regeringsförklaringen inför en fullsatt kammare i samband med riksmötets öppnande.

Han inledde med att konstatera att vi lever i en tid av svåra prövningar, och ”att ingen svensk regering i modern tid har behövt arbeta med så många, så stora och så svåra utmaningar samtidigt”.

– En del kriser är internationella, skapade av krafter utanför vårt land. Andra är i hög grad Sveriges egna. Både energikrisen och den dåliga integrationen är resultat av långvarig oförmåga att ta itu med problem i tid, sa Kristersson.

Han fortsatte med att betona att problem som vuxit fram under lång tid kräver långsiktigt arbete.

– För att lägga om kursen så krävs både uthållighet och otålighet.

Han berörde ett antal politikområden där regeringen enligt honom nu genomför ett paradigmskifte, så som den ekonomiska politiken, skolpolitiken, sjukvårdspolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken, kriminalpolitiken och migrations- och integrationspolitiken.

”Integrationsproblemen präglar numera de flesta politikområden”, sa Ulf Kristersson under riksmötets öppnande.

”Präglar de flesta politikområden”

Han valde att väva ihop de två sistnämnda områdena genom att konstatera att våldet nu kryper allt lägre ner i åldrarna.

– Tioåringar lockas med hamburgare medan 15-åringar mördar för pengar och prestige. Inget annat land i Europa är ens i närheten av den svenska våldsutvecklingen. Även här ser vi följderna av en stor invandring i kombination med misslyckad integration och statens oförmåga att gripa in i tid, säger Ulf Kristersson.

Han hävdar att integrationsproblemen numera präglar de flesta politikområden, och säger ”att efter decennier av för stor invandring och för dålig integration sker nu ett paradigmskifte också i svensk invandringspolitik”.

– Reformerna syftar till att Sverige ska gå från att vara ett av de länder som har tagit emot flest asylsökande, till att asyllagstiftningen ska anpassas till EU:s miniminivå. Den som har fått ett utvisningsbeslut ska lämna Sverige.

– Vi ser nu hur migrationstrycket minskar mot Sverige, trots att det ökar i Europa. Men den stora omläggningen har bara börjat.

”Bör inte söka sig hit”

Kristersson säger vidare att det ska bli enklare att återkalla uppehållstillstånd och utvisa fler på grund av brott.

– Regeringen tror på ett Sverige där människor med olika bakgrund kan leva sida vid sida. Men då krävs ett kitt som förenar och håller oss samman.

Han nämner efterföljande det svenska språket, medborgarskapets rättigheter och skyldigheter och respekt för grundläggande svenska värderingar.

Avslutningsvis konstaterar Kristersson att förväntningarna och kraven för att bli en del av det svenska samhället måste bli tydligare.

– Vill man inte bli en del av denna gemenskap bör man inte söka sig hit.